Aan het twijfelen over je stem? Dit is waarom je nog steeds op een vrouw wil stemmen

Body & Mind

Aan het twijfelen over je stem? Dit is waarom je nog steeds op een vrouw wil stemmen

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

16 november 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

16 november 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Volgende week mogen we weer met z'n allen het stemhokje in, inclusief rood potlood en duizelingwekkend groot stembiljet dat je nooit meer normaal opgevouwen krijgt. We gaven eerder al advies over hoe je erachter komt waarop je wil stemmen, maar nog niet op wie dan. Het antwoord? Een vrouw natuurlijk. En dit is waarom.

Om meteen even de eerste tegenreactie terug te kaatsen: nee, het is niet zo dat er minder vrouwen in de Tweede Kamer zitten omdat mannen 'het nou eenmaal beter doen'. Iets met diep gewortelde stereotypes. 

Vrouwen in de Tweede Kamer In 1918 kwam de eerste vrouw, Suze Groeneweg, in de Tweede Kamer. Nu, 105 jaar later, zijn dat er 57 meer en het aantal blijft nog altijd groeien: bij zowel de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 als die van 2021 kwamen er drie extra vrouwen in de Tweede Kamer. Hartstikke mooi, maar het gaat te langzaam. Want tegenover die 58 vrouwen, staan nog altijd 92 mannen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 ging het aantal vrouwen van 31 procent naar 38 procent, maar dan nóg: dat is niet eens de helft. En dat na 105 jaar. 

Stem op een vrouw Vrouwen maken met z'n allen zo'n vijftig procent uit van de gehele wereldbevolking, dus laten we dat vooral doortrekken naar de politiek. Niet alleen in het kader van volksvertegenwoordigers, maar ook voor een goede afspiegeling van de maatschappij. Wel zo logisch, toch? Op dit moment is dit niet het geval, wat ervoor zorgt dat groepen mensen niet gehoord worden en het vertrouwen in de politiek daalt. Wanneer vrouwen niet meer ondergerepresenteerd zijn, zal dit vertrouwen, maar ook de betrokkenheid bij de politiek, groeien. Daarnaast draagt het bij aan de kwaliteit van de democratie, aan meer gendergelijkheid op alle vlakken in onze maatschappij én aan vrouwenemancipatie. Kijk bijvoorbeeld naar de initiatiefnota die in 2018 werd ingediend om huiselijk geweld aan te pakken, of naar de afschaffing van de verplichte bedenktijd bij abortus in 2022.

Lees ook: Eh, mogen Wim-Lex en Máxima eigenlijk stemmen?

Voordelen van vrouwelijke politici  Mochten vrouwenemancipatie en een hogere kwaliteit van de democratie niet genoeg redenen voor je zijn om op een vrouw te stemmen (hm, zuur), dan hebben we er nog een voor je: er worden betere beslissingen genomen wanneer de politiek divers is. Wanneer er meer mensen meepraten, wordt er met meer mensen rekening gehouden. Dat blijkt ook uit onderzoek, stelt Liza Mügge, universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amstedam. 'Vrouwen zijn meer geneigd om samen te werken, om bij te dragen aan een inclusief proces waarbij alle burgers worden betrokken en om vaker onderwerpen in te brengen die niet door anderen worden vertegenwoordigd,' aldus Mügge.

De kwaliteit van de politiek gaat dus vooruit met meer vrouwen in de politiek. En tegen iedereen die toch nog denkt 'het gaat niet om gender maar om kwaliteit', zeggen we dit: je hebt gelijk. Het gaat om kwaliteit. Stem daarom op iemand die je goed vindt, maar let wél op gender. Daar doe je de hele samenleving (en jezelf) een plezier mee. Prima, maar hoe dan? Om al die redenen zet stichting Stem op een Vrouw zich al sinds 2017 in om meer vrouwen de politiek in te krijgen. Maar stemmen op een vrouw is een gevalletje slim stemmen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet per se het bolletje bij de eerste beste vrouw op de kieslijst rood te kleuren, want die komt waarschijnlijk ook zonder jouw hulp in de Tweede Kamer. Wil je meer vrouwen verkozen krijgen, kijk dan wat lager op de lijst. Juist die vrouwen hebben de voorkeurstemmen nodig om een zetel te behalen.

Lees ook: Loïs is de dochter van een toeslagenouder: 'Ik ging uit huis, zodat m'n moeder minder kosten had'

Dus, het stappenplan: zorg eerst dat je goed uitzoekt op welke partij je wil stemmen en bekijk dan hoeveel zetels die partij waarschijnlijk krijgt. Denk je dat jouw partij vijf zetels zal behalen? Stem dan op een vrouw vanaf de vijfde plek. En óf dat werkt: bij de vorige verkiezingen kwamen hierdoor 42 extra vrouwen in de Provinciale Staten en 26 extra vrouwen in het Waterschap. Nu op naar een gelijke man-vrouw verhouding in de Tweede Kamer. Werd tijd ook.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur