Body & Mind
Zijn knipperlichtrelaties zo slecht als we denken, of valt dat eigenlijk wel mee?
Gepubliceerd op
13 mei 2023 om 11:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
13 mei 2023 om 11:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Justin Bieber en Selena Gomez, Jennifer Lopez en Ben Affleck, en Miley Cyrus en Liam Hemsworth zijn er voorbeelden van: een knipperlichtrelatie. Het nodige drama komt erbij kijken, maar wij vragen ons af: in hoeverre is de slechte reputatie van zo'n on-and-off-relatie terecht? Overdrijven we niet een beetje?
Zo liet Kale Monk, onderzoeker van de universiteit van Missouri, weten dat het uit elkaar gaan en weer samenkomen van een stel niet altijd een slecht voorteken is. 'Voor sommige paren kan het uit elkaar gaan partners zelfs helpen het belang van hun relatie in te zien, wat bijdraagt aan een gezondere, meer toegewijde verbintenis.'
De andere kant Betekent dit dat het alleen maar rozengeur en maneschijn is? Eh, niet bepaald. Sterker nog: Monk ondervond in hetzelfde onderzoek naar knipperlichtrelaties dat maar liefst 60 procent van de mensen weleens is teruggegaan naar een ex, en er in hun relaties meer sprake is van mishandeling, slechtere communicatie en minder betrokkenheid dan in relaties die wel stabiel zijn.
Zo stelt hij zelfs dat dat de gevolgen zo negatief kunnen zijn, dat hij koppels adviseert een weloverwogen beslissing te maken over het gevolg. Oftewel, serieus overwegen of het niet een keer klaar moet zijn. Ouch. Monk: 'Mensen die zichzelf regelmatig bevinden in knipperlichtrelaties, hebben meer psychologische stress zoals depressie en angst. Partners die routinematig uit elkaar gaan en weer bij elkaar komen, worden negatief beïnvloed door het patroon.'
Lees ook: Deze 4 problemen worden het vaakst besproken bij de seksuoloog
Feels so good, hurts so bad Maar eh, als het zo ruk is als wordt beweerd, waarom blijven we dan alsnog teruggaan naar elkaar? Daar weet relatiedeskundige Rika Ponnet het antwoord op: 'Zolang partners een relatie herstarten, zitten er dingen in die ze nodig hebben en niet kunnen loslaten. Het is een teken dat er meer zaken zijn die hen in de relatie houden dan motiveren om eruit te blijven, een heel verslavende dynamiek met een emotionele achtergrond.' Volgens Ponnet werkt het verschijnsel als een elastiek dat heel ver rekt, om vervolgens weer terug te komen. 'Een knipperlichtrelatie betekent vaak dat de relatie waarnaar wordt teruggekeerd eigenlijk nooit helemaal over was. Er is in de tussentijd misschien wel iemand anders geweest, maar het verbindende gevoel met de ander is wellicht blijvend gevoed.'
Daarnaast voelt het ook gewoon verdraaid goed. Zelfs tot op het punt van euforie, aldus Ponnet. En niet alleen dat, ook het seksleven kan ongekende en ongeëvenaarde hoogten bereiken. Maar na die pieken komen ongetwijfeld ook weer hun dalen.
Lees ook: Kletsen over ketsen: 'Liever 1x per maand vier uur lang neuken dan elke week een vluggertje'
En nu? Ben ik gedoemd? Om maar direct met de deur in huis te vallen: welnee. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, en wat voor de ene werkt, werkt niet voor de ander. Wel geeft onderzoeker Monk nog een paar tips mee, zodat we de boel als Rachel en Ross kunnen eindigen in plaats van als Dean en Rory. Zo adviseert hij stellen om eens 'onder de motorkap te kijken' van wat nou precies het probleem is, en waardoor het patroon ontstaat. Daarnaast benadrukt hij het belang van weer terug samenkomen op basis van toewijding, niet van verplichting en/of gemak. En een laatste advies? 'Onthou dat het oké is om een giftige relatie te beëindigen. Voel je niet schuldig om weg te gaan vanwege mentale of fysieke welzijn.' Mooie woorden, toch?
delen
Florence David Richard
InstagramFlorence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.