Zomertijd is slecht voor je: aanstelleritus of de harde waarheid?

Body & Mind

Zomertijd is slecht voor je: aanstelleritus of de harde waarheid?

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

1 april 2024 om 11:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

1 april 2024 om 11:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

De meningen over het verzetten van de klok in het voorjaar zijn verdeeld. Team pro-zomertijd vindt het heerlijk dat het in de zomermaanden langer licht is, en wil hier niet vanaf. Team anti-zomertijd zegt juist dat het verzetten van de klok hun biologische ritme in de war brengt.

In 2021 besloot de Europese Unie dat landen in Europa zelf mochten kiezen of ze het verzetten van de klok in het voorjaar zouden aanhouden. Dit zorgde voor nogal wat discussies, omdat wetenschappers beweerden dat de zomertijd slecht is voor je lichaam. Maar klopt dat eigenlijk wel? Tijd om even uit te zoeken, vonden we.

Lees ook: Gefeliciteerd hè: dit is de slechtste dag om jarig te zijn (en het is niet 29 februari)

Klagende collega's In de geschiedenis zijn we vaak gewisseld van wel naar niet meedoen met het verzetten van de klok, maar sinds 1977 doen we standaard mee om aan te sluiten bij de buurlanden. Je zou het groepsdruk kunnen noemen. Sindsdien zetten we iedere laatste week van maart braaf de klok een uurtje vooruit, waarna de volgende maandag op kantoor iedereen klaagt dat ze 'te weinig slaap hebben gehad' of 'last hebben van een jetlag'.

Hart in de war Onderzoekers van de Universiteit van Michigan geven team anti-zomertijd gelijk. Zij ontdekten, aan de hand van hun studie, dat er op de maandag na het verzetten van de klok meer hartaanvallen voorkomen. En dat zou alles met die biologische klok te maken hebben. Die interne smartwatch baseert zich deels op het daglicht dat je dagelijks binnenkrijgt, maar ook op jouw routine en dus de tijd dat jij naar bed gaat.

Tijdens de seizoenen gaat de zon geleidelijk steeds later onder, maar in dat laatste weekend van maart schuift de tijd abrupt met een uur op. Hierdoor krijg jij een uur minder nachtrust. Je lichaam maakt meer cortisol aan, dat is het stresshormoon, waardoor mensen die al veel risico lopen op het krijgen van een hartaanval net dat extra duwtje kunnen krijgen.

Lees ook: Tijd voor een opruimbeurt: deze producten in huis zijn veel minder lang houdbaar dan je denkt

Vanavond vroeg naar bed Gelukkig zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen om de overgang van winter- naar zomertijd wat makkelijker te maken. Zorg dat je acht uur slaap krijgt 's nachts, en ga wat eerder naar bed dan normaal. Als je de volgende ochtend wakker wordt, trek je de gordijnen gelijk open: zo weet je brein dat het ochtend is en worden er stofjes aangemaakt om jouw dag goed te laten beginnen. 's Avonds is het juist het best om weinig licht om je heen te hebben (geen smartphone!) zodat je lichaam het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Pro-tip: je kunt de dagen voor het verzetten van de klok ook steeds een kwartiertje eerder naar bed gaan om de overgang wat makkelijker te maken.

Of die zomertijd in Nederland nog lang zal blijven is nog niet duidelijk. Wel weten we dat de discussie ieder jaar opnieuw gehouden zal worden tot er iemand een knoop doorhakt. Tot die tijd klagen we lekker door over de jetlag en genieten we in de zomer van het extra uurtje dat we in de zon op het terras kunnen zitten.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur