Kameelrijden en 6 andere dingen die je misschien beter niet kan doen op vakantie

Entertainment

Kameelrijden en 6 andere dingen die je misschien beter niet kan doen op vakantie

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

5 juli 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

5 juli 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Op safari, jungletour of snorkeltocht, een ding is zeker: aan activiteiten geen gebrek als je op vakantie bent. Tenzij je ervoor kiest om gewoon met je luie donder op 't strandbedje te blijven liggen natuurlijk. Maar wie wél van plan is om door de activiteitenbrochure van de plaatselijke VVV te bladeren, doet er goed aan een aantal opties te skippen.

Tenminste... als je een hart hebt en iets om dieren geeft.

Kameelrijden Een ritje op een kameel door de woestijn klinkt leuk, 'authentiek' want: 'zo deden die nomaden het toch ook?' En de foto's doen 't vast retegoed op Instagram, maar diervriendelijk? Dat is het niet. Uit een onderzoek van Peta naar de behandeling van kamelen blijkt namelijk dat de dieren regelmatig met stokken op hun lijf en zelfs testikels worden geslagen om ze af te richten en gedwongen worden om zonder eten of drinken in de brandende hitte te lopen. Daarnaast worden hun poten tijdens het wachten ook nog eens strak dubbelgeklapt en vastgebonden zodat ze niet kunnen bewegen. Klinkt toch niet meer zo heel gezellig allemaal hè?

Lees ook: Konijnen die hun kinderen eten en nog 4 meedogenloze acties van dieren

Olifantenritjes We snappen het: als Aladdin op een olifant kan zitten, waarom zouden wij dat dan niet kunnen? Nou, omdat het een sprookje is. De rugwervels van olifanten zijn namelijk helemaal niet gebouwd om op te zitten. Sterker nog, olifanten zijn wilde dieren en niet gewend dat mensen aan ze zitten. Foto's met een olifant, ritjes op een olifant of voetballen met een olifant: het zijn allemaal dingen die je maar beter niet kunt doen. De enige reden dat de olifanten dit toelaten is omdat ze - als de toeristen het niet zien - worden mishandeld, vastgebonden en uitgehongerd om hun wilskracht te breken en ze af te richten om als toeristische attractie te kunnen dienen.

Zeedieren voeren Niets mis met een snorkeltour, míts je het koraal en de zeedieren met rust laat. Op sommige plekken worden scholen vissen en andere zeedieren zoals zeeschildpadden en roggen gelokt met rijst, brood en ander eten. Da's leuk voor jou: want jij zwemt er middenin, maar voor de dieren is het allesbehalve goed. Los van dat ze voedsel krijgen dat ze normaal niet eten, maakt het ze afhankelijk van dit soort eten en verliezen ze het instinct om zélf naar voedsel te zoeken. Alsof dat nog niet genoeg reden is, beschadigt het ook nog eens de nabije koraalriffen. Dat koraal is namelijk afhankelijk van rifvissen om de algen te eten die erop zitten. Koraal heeft wat algen nodig om te overleven, maar gaat dood van te veel.

Lees ook: Koffers pakken: deze 3 plekken lijken op Bali maar liggen gewoon in Europa

Zwemmen met dolfijnen Sorry als we je kinderdroom nu aan diggelen helpen, maar zwemmen met dolfijnen is níet oké. Om allerlei redenen: zwembadwater met chloor is niet goed voor hun huid, babydolfijnen worden veel te vroeg bij hun moeder weggehaald om ze 'op tijd' te kunnen trainen, ze vervelen zich de tering in het zwembad en kunnen heel slecht tegen gevangenschap. Daarbij komt dat – in tegenstelling tot het beeld dat ons jarenlang is ingeprent – dolfijnen helemaal niet geschikt zijn om met mensen om te gaan. Het zijn – net als alle dieren in dit artikel – wilde dieren. Sterker nog: mensen kunnen ziektes op ze overdragen. En andersom kunnen dolfijnen heel agressief worden tegen mensen, ze verwonden en - ja echt - verkrachten.

Denk je nu: maar een dolfijnentour op zee is prima toch? Ehm, nou.. nee. Sommige dolfijnencentra doen alsof de dolfijnen vrij rondzwemmen maar roepen ze na afloop van de tour weer terug naar een afgesloten ruimte. Ze doen dit door ze afhankelijk te maken van voedsel, veel dolfijnen weten zelf niet meer hoe ze moeten jagen.

En zelfs als de dolfijnen wel écht vrij zijn, levert het ze flink veel stress op als er tientallen boten achter ze aan zitten en mensen hen proberen aan te raken. Om het over vasthouden en zich laten voorttrekken nog maar niet eens te hebben. Doe. Het. Niet.

Knuffelen met katachtigen Wat is nóg fouter dan het kapsel van Tiger King Joe Exotic? Precies: je inner Tiger King naar boven halen en knuffelen met tijgerwelpen – of welk ander babydier dat eigenlijk wild hoort te zijn dan ook. Sure, ze zien er superlief, zacht, poezelig en insta-purrrfect uit. Maar er schuilt veel dierenleed achter: op de zogeheten 'knuffelfarms' worden de welpjes vlak na geboorte al bij hun moeder weggehaald zodat ze zich aan mensen hechten. Dag in dag uit worden de beestjes door steeds wisselende mensen opgetild, geknuffeld en geaaid. Stel je even voor dat dat met mensenkinderen zou gebeuren. Als de welpjes na 6 maanden te oud zijn geworden om nog schattig en knuffelbaar op de foto te staan, worden ze ingewisseld voor nieuwe. Hallo fokindustrie. Wat er met de 'te oude' welpjes gebeurt lees je in het volgende stukje.

Lees ook: 7 plekken die net zo mooi zijn als Ibiza, maar wel 10x goedkoper

Met leeuwen lopen Vanaf 6 maanden tot een jaar of twee worden de dieren ingezet voor 'wandelsafari's' oftewel: over de steppe lopen met leeuwen aan je zijde. Als toerist krijg je te horen dat ze bang zijn voor de stok dus dat je die tussen jullie in moet houden. Drie keer raden waarom ze bang zijn voor die stok: precies, grote kans dat ze ermee worden gemept. Als de leeuwen na twee jaar écht te gevaarlijk worden, is het onduidelijk wat er met ze gebeurt. Sommigen zeggen dat ze dan worden gebruikt voor de 'trofeejacht' anderen voor de fokkerij en als ze ook daar niet goed meer voor zijn: afgemaakt en ingewisseld voor een nieuwe lichting.

Apendans Dat Abu er leuk uitzag met z'n fez, wil niet zeggen dat echte apen zich ook on fleek voelen met zo'n ding op hun kop en een jasje aan. Laat staan dansend op een ton of rijdend op een fiets. De enige reden dat de dieren (nog) niet gillend gek worden en braaf luisteren is doordat ze worden gedrogeerd, geslagen, uitgehongerd en heel streng afgericht. Oh en: hun tanden worden getrokken zodat ze jou geen pijn meer kunnen doen als je met ze op de foto wil.

Wat dan wél? En zo zijn er vast nog 120 duizend voorbeelden van toeristisch dierenleed. Let goed op en denk goed na: heb je met dieren te maken die dingen (moeten) doen die ze in 't wild niet zouden doen? Laat dan gewoon verstek gaan. Raak wilde dieren nóóit aan en mocht je onverhoopt tóch bij zo'n activiteit belanden: raadt dan in ieder geval andere mensen af daar hun tour te boeken. En kaart 't aan bij je touroperator (mocht je het via hen hebben geboekt).

Lang verhaal kort: lekker luieren op dat strandbedje is zo gek nog niet.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur