Shit, is je favoriete serie de reden dat jij uitgeput bent?

Entertainment

Shit, is je favoriete serie de reden dat jij uitgeput bent?

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

23 februari 2025 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

23 februari 2025 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Een serie kijken valt voor jou onder de noemer 'ontspanning'. Al gaat die serie over een moordenaar, zitten er tien cliffhangers en plottwist in één aflevering en wacht je al drie seizoenen op die ene kus van je favoriete personage. Met een kop thee erbij ben jij zen. Maar, of je het wil horen of niet: door die series ben jij moe.

Overprikkeld en chagrijnig zijn, vroeg naar bed willen en 's ochtends vervolgens niet uit je nest willen kruipen, dat eindeloze gegaap achter je bureau: het kan allemaal veroorzaakt worden door het kijken van series. Hoewel dat natuurlijk niet iets is dat je wil horen, kun je er gelukkig wel wat aan doen. Maar eerst: wat heeft jou geliefde serie te maken met jouw energielevels? Spoiler: blauw licht is niet de boosdoener.

SOS! Je hangt aan een klif! Jij weet best dat Sadie Sink, die Max speelt in Stranger Things, niet écht (bijna) wordt vermoord door Vecna, maar jouw lichaam weet dat niet. Je lichaam is namelijk niet zo goed in het scheiden van fictie en realiteit. De gevoelens die jij ervaart bij het kijken van zo'n scène neemt-ie gewoon hartstikke serieus, en activeert jouw fight or flight-modus. Je adrenaline gaat omhoog, je bent bewuster van omgevingsgeluiden en voelt meer agressie en angst. Oftewel: je maakt je klaar voor een aanval van Vecna. Maar dit geldt ook voor series die juist gevoelens als geluk en lachen opwekken.

Lees ook: Dit is wanneer het tweede seizoen van The Last of Us te zien is

De manier waarop sommige series en films zijn gemaakt, wakkeren dit gevoel des te sterker aan. Denk bijvoorbeeld aan de muziek, of de manier waarop scènes opgebouwd zijn. Vervolgens kost het je extra energie om de adrenaline weer omlaag te krijgen en om van die angstgevoelens of meligheid af te komen. Hierdoor raak jij vermoeid, prikkelbaar, kun je je moeilijker concentreren en heb je weinig lichamelijke energie. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die vaak binge watchen een grotere kans hebben op slaaptekort en vermoeidheid. Dit kan vervolgens weer leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, nierziekte, diabetes type 2 en een hartinfarct.

Daarnaast kijken we meestal 's avonds series, zo rond de tijd dat jouw lichaam zich klaarmaakt om te slapen. Jij zou ook niet kunnen slapen direct nadat je in het echte leven achtervolgd bent door een draak, dus niet gek dat je lichaam jou een uur wakker laat liggen nadat je een paar afleveringen van Grey's Anatomy hebt gezien.

Effe kallum Het is gelukkig niet zo dat jij vanaf nu alle horrorfilms en spannende series moet skippen, of dat je alle schermen moet uitschakelen als een serie je hysterisch laat schaterlachen. Wat wel belangrijk is, is de mate en manier waarop je jezelf blootstelt aan dit soort media. Probeer uit te vogelen na welke series jij het slechts slaapt: is dat als je horror kijkt, of als je iets grappigs kijkt? En hoe zit het met je focus de dag nadat je een nacht hebt doorgehaald om alle afleveringen in één keer te kijken? Is het verstandig om dit (vaak) te doen?

Lees ook: Deze dingen zijn minstens zo eng als op de bachelor afstappen tijdens de cocktailparty

Zorg vervolgens dat je de series waar je hart van op hol slaat niet op een laat tijdstip kijkt. Doe niet te vaak aan bingen en geef jezelf tussen afleveringen door dus tijd om te herstellen. En zorg dat je - zodra je voelt dat je opgefokt raakt omdat de Bachelor z'n roos niet aan die ene leuke dame gaf - probeert om je stresslevels en emoties tijdens het kijken zo laag mogelijk te houden. Herinner je lichaam: dit is niet echt, dit is fictie. Je bent geen gazelle, en er zijn geen leeuwen.

Goed, dat bingen niet goed voor je is, wist je stiekem al. Ken je grenzen, is de moraal van dit verhaal. Met een beetje gezond verstand kun jij gewoon weer rustig slapen en de dag daarna zonder gapen achter je laptop kruipen. Succes, hè!

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Entertainment