Entertainment
Da's pech, geld weg: 7 tips om oplichting te voorkomen bij het boeken van een Airbnb
Gepubliceerd op
30 mei 2024 om 10:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
30 mei 2024 om 10:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Opgelicht tijdens het boeken van een vakantie? Helaas ben je niet de enige. Uit cijfers van Fraudehelpdesk blijkt dat het aantal meldingen van vakantiefraude is gestegen.
Daarom delen Fraudehelpdesk en Airbnb tips om oplichting te voorkomen tijdens het boeken van een accommodatie. Want we weten allemaal: een gewaarschuwd mens telt voor twee.
1. Check de URL van de website die je bezoekt Want als er iets heel geks staat in plaats van airbnb.nl is er meestal iets niet pluis. Gebruik daarom de Airbnb app of ga direct naar de website. Wil je er zeker van zijn dat je op een legitieme website zit? Dan kun je altijd een check doen op fraudehelpdesk.nl/check.
2. Ben alert op e-mails met een hyperlink of bijlage Grote kans dat je er wel eens (bijna) bent ingetrapt: valse links en bijlagen. Deze mailtjes zijn ontworpen om je naar sites te lokken die eruit zien als een echte bedrijfswebsite, maar die mensen kunnen verleiden tot het vrijgeven van persoonlijke informatie zoals wachtwoorden en creditcardnummers. Niet zomaar op klikken dus.
3. Trap niet in goedkope deals of hoge aanbetalingen Is een deal te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Vooral als je zo'n aanbieding voorbij ziet komen op social media.
Lees ook: Waarschuw je ouders, opa's en oma's: er is een nieuwe oplichterstactiek en hij is nogal geniepig
4. Betaal nooit via een directe bankoverschrijving Dat geldt voor vakanties, maar ook voor een accommodatie. Mocht er geen andere mogelijkheid zijn en weet je zeker dat de verkoper legit is? Betaal dan altijd met je creditcard. Dit biedt vaak een kopersbescherming en een grotere kans dat je je geld terugkrijgt als er iets misgaat.
5. Blijf op Airbnb om te boeken, betalen en communiceren Voor de veiligheid van je portemonnee. Accommodaties moeten altijd op het platform worden geboekt en betaald om te profiteren van Airbnb's beveiligde processen en terugbetalingsbeleid. Elke boeking wordt geleverd met AirCover, wat betekent dat als er een probleem is met je accommodatie dat je verhuurder niet kan oplossen, Airbnb je helpt om een vergelijkbare plek te vinden of om je geld terug te geven.
6. Check de 'geverifieerd-badge' op Airbnb advertenties Zo hoef je jezelf geen zorgen te maken dat een advertentie nep is, of dat de accommodatie niet overeenkomt met wat er in de advertentie staat. Dat een ruim appartement in het centrum van Amsterdam niet ineens een klein hutje ergens verderop is.
7. Gebruik voor elk online account een ander wachtwoord en zet tweefactorauthenticatie aan Mocht je informatie gestolen worden dan kunnen oplichters toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens. Wel zo fijn als ze niet op al je online accounts kunnen inloggen, omdat je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt. Overweeg ook eventueel een tweefactorauthenticatie. Dat is extra veilig, want hiermee verifieer je je login via een app of sms.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.