Koffie en wijn: hier komen fruitvliegjes op af (en zo gaan ze weg)

Food & Home

Koffie en wijn: hier komen fruitvliegjes op af (en zo gaan ze weg)

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

22 juni 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Gepubliceerd op

22 juni 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Deze beestjes vallen in de categorie 'liever-niet-als-huisdier'. Maar je hoeft maar twee keer met je ogen te knipperen en je hele keuken zit er vol mee. De kleine indringers. Grote vraag is: hoe kom je d'r aan? En misschien nog wel belangrijker: hoe kom je d'r vanaf?

Zo kom je er dus aan Het is net magie: opeens zijn ze daar. En niet één, maar véél. Stiekem is hun ongewenste komst prima te verklaren, want vaak zijn de vliegjes meegereisd op groenten en fruit die je net hebt gekocht in de winkel. Hier zitten dan al eitjes van de vliegjes op die, eenmaal aangekomen in jouw keuken, uitkomen. En daarnaast moeten we niet vergeten: ze zijn natuurlijk ontzettend klein, dus wurmen zich zonder problemen door gaatjes en spleetjes, op zoek naar zoet eten.

Keukenbeestjes Want fruitvliegjes zijn helemaal gek op, hun naam verraadt het al, fruit. Liefst zo rijp mogelijk. Op dit zoete eten leggen ze dan hun eitjes, want dat is de perfecte voedzame omgeving voor hun kroost. De vliegen groeien snel uit tot volwassenen en planten zich minstens zo rap voort. Daarom neemt het aantal fruitvliegjes toe waar je naast staat. 

Naast fruit houden ze ook van restjes wijn en bier, gebruikte theezakjes, bloemen die al aardig op hun retour zijn, koffiedik en natte vaatdoekjes. Ook hebben ze iets met vuilnisbakken. Logisch ook, want daar zijn genoeg groente- en fruitresten te vinden. Kortom: de keuken is the place to be voor fruitvliegjes. Gelukkig kun je van ze af komen. 

Lees ook: Natte zomer? Dit zijn dingen die je kunt doen op een regendag (met én zonder kids)

1. First things first: schone keuken Goed om te weten hoe en waarom de kleine indringers je huis in komen, want nu kunnen we daar eens even een stokje voor steken. Een logische eerste stap: zorg voor een schone keuken. Laat geen etensresten en lege (drank)flessen rondslingeren, leeg je prullenbak regelmatig en dat smoezelige vaatdoekje is vaker aan vervanging toe dan je denkt.

2. Luchtdichte verpakkingen Keuken schoon? Mooi. Dat zal al schelen, maar we zijn er nog niet. Wat ook helpt: laat je fruit niet overrijp worden, stop het in een luchtdichte bak of zak of leg het in de koelkast. Zo komt de zoete geur van fruit niet vrij en worden er ook minder fruitvliegjes aangetrokken.

3. Spoel je fruit af Wat ook nog wel eens wil helpen: spoel je fruit af voordat je het in de fruitschaal legt. En ja, dan hebben we het ook over de banaan die een douche verdient (nog in de schil, dat wel). Het kan namelijk zo zijn dat er fruitsappen aan het fruit zitten, wat dus ook aantrekkelijk is voor de vliegen. Even afspoelen en daar ben je ook weer van af.

4. Vleesetende plant Alle plant moms opgelet: met deze oplossing heb je twee vliegen (of hopelijk meer) in één klap. Voeg de Drosera Capensis (ofwel: zonnedauw) toe aan je plantenfamilie en hij helpt je een handje met het wegwerken van al die vliegjes. Deze bijzondere plant heeft namelijk bladeren met kleine haartjes. Aan deze haartjes zitten plakkerige druppels, die op dauwdruppels lijken. Hier blijven de vliegen aan plakken en vervolgens ruimt de plant de beesten netjes voor ons op.

5. De geur van kruiden Mocht de vleesetende plant toch een beetje afschrikken, een lavendel of basilicumplant neerzetten zou ook weleens kunnen helpen. De vliegjes houden namelijk niet van de sterke geur van deze kruiden. Andere geuren waar ze geen fan van zijn: knoflook, kruidnagel, dille en salie. Dus één van deze ingrediënten in je fruitschaal leggen, dat helpt ook. 

6. Vliegenvangers Als allerlaatste optie kan je de vliegjes ook vangen. Dit kan met een plakkend vliegenlint of met een blauwe insectenlamp. Een iets subtielere toevoeging aan je interieur maak je gewoon zelf. Vul hiervoor een potje met een zoete vloeistof of azijn, dek het af met plastic folie en maak hier een gaatje in. Zo komen de vliegjes wel in het potje, maar er niet meer uit. Voor je het weet is het vliegenfeest naar het potje verplaatst. Mooi, dan is jouw keuken in elk geval weer helemaal vliegvrij.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen