Lifestyle
Geef jij je planten niet te veel water? Dit is hoe je het ziet (en oplost)
Gepubliceerd op
21 september 2023 om 08:00
Gepubliceerd op
21 september 2023 om 08:00
Het allerbelangrijkste van planten in leven houden: water geven. Maar de lijn is dun. De grootste doodsoorzaak van huisplanten is namelijk te veel water. Zou kunnen komen door een gebrek aan kennis, want nee, gele blaadjes betekenen dus níet dat-ie dorst heeft.
We zetten voor je op een rijtje waar je een overdosis water aan kan herkennen en hoe je het oplost. De volgende keer dat je plant smeekt of je die gieter alsjeblieft even weg kan zetten, zul jij 'm door hebben.
1. Oedeem Een van de eerste symptomen kan oedeem zijn. Er vormen zich blaren aan de onderkant van de bladeren van de plant. Ontstaat wanneer de hoeveelheid water die uit de bladeren verdampt minder is dan de hoeveelheid die door de plant wordt opgenomen. Uiteindelijk kunnen de blaren gaan barsten en littekens achterlaten. Checken die bladeren dus, dat doet je plant niet vanzelf.
2. Gele bladeren Menig planteigenaar twijfelt nog wel eens over de reden van gele bladeren. Het kan komen door een hoge pH-waarde van de grond of een tekort aan voedingsstoffen, maar ook door te veel water. In dat laatste geval wordt het geelzucht genoemd. Het begint meestal bij de laagste, oudste bladeren. Uiteindelijk vallen ze af. Erg verdrietig.
Lees ook: Tropisch douchen: deze 10 planten doen het goed in de badkamer
3. Beschimmelde potgrond Schimmels houden van vocht, en dus ook van de potgrond van jouw plant die te vaak water krijgt. Het kan er ook op duiden dat er iets van de plant aan het rotten is. Dat kan vooral voorkomen bij begonia's, paardenstaartpalmen en cyclamen. Tip: giet het water op de grond naast de plant, in plaats van erop.
4. Verwelkte bladeren Bij verwelkte bladeren denk je meestal aan een uitgedroogde plant. Kan. Maar het kan óók gebeuren terwijl de potgrond nat is. De plant lijdt dan waarschijnlijk aan wortelrot. Het wordt onmogelijk gemaakt om water via de wortels op te zuigen. Voel dus eerst even aan de potgrond, voordat je ervan uit gaat dat je plant dorstig is.
Lees ook: Dit is waarom je een toxic relatie met je plant wil hebben
5. Bruine bladeren Ook een twijfelaar: bruine bladeren kunnen zowel te veel als te weinig water betekenen. Verschijnt de bruine tint alleen op de toppen of randen van de bladeren, dan is het waarschijnlijk een teken van te weinig. Of overbemesting, kan ook. Goed kijken dus.
Wat doen we d'r aan? Even geen water geven, laten we daar mee beginnen. Om de plant te helpen om af te komen van al dat extra water, kun je 'm uit de pot halen en een nacht laten uitlekken boven een aantal lagen oude kranten. Die zuigen het overtollige vocht op. Knip daarna de eventueel rottende wortels eraf en verpot de boel weer. Vanaf nu rustig aan met die gieter.
delen
Meike van Zandvoort
InstagramMeike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.