Lifestyle
Stayin' Alive: met deze 9 hacks houd jij jouw bloemen langer in leven
Gepubliceerd op
1 april 2023 om 10:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
1 april 2023 om 10:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Ken je het? Je hebt een mooie bos bloemen gekocht – of gekregen, lucky you – maar ze hangen na twee dagen al slap over de rand van hun vaas. Je weet niet waar het mis is gegaan, want je hebt alles gedaan wat op de verpakking stond. Probeer bij je volgende bos dan toch eens deze tips uit:
1. Prik een gat in je tulp Klinkt best cru, maar het werkt als een malle. Tulpen hebben namelijk een overlevingsinstinct, en als ze krom gaan hangen hebben ze een boost nodig. Prik daarom met een naald een gaatje in de steel, net onder de bloem. De tulp zal zichzelf gaan helen en gaat daarom weer rechtop staan. Kunnen ze zo nog een paar dagen mee.
2. Schuin afsnijden Als je een bosje bloemen koopt is het goed om de stelen voordat je ze in de vaas zet schuin af te snijden. Hierdoor kunnen de bloemen het meeste water opnemen. Zorg dat je ze afsnijdt met een scherp mes of een scherpe plantenschaar. Als je dit met een botte schaar doet kun je de stelen juist dichtknijpen, en dan kunnen ze helemaal geen water meer drinken.
Lees ook: Wel of geen ananas op je pizza en nog 7 kwesties die de mensheid verdelen
3. Bladeren boven water houden Als de bladeren aan de bloemstelen in het water komen zorgen deze voor veel bacteriën in het water. Als je de bladeren van de steel afknipt gaat alle energie naar de bloemen, waardoor ze langer mooi blijven.
4. Druppeltje chloor of bleek in water Het klinkt heel onnatuurlijk om je bloemen chloor of bleek te laten drinken – is ook zo – maar probeer het toch maar eens. Het spul werkt namelijk antibacterieel waardoor jouw bloemen langer vers blijven. Doe elke dag een hele kleine scheut chloor of bleek in de vaas en je zal versteld staan van de werking.
5. Aspirine in de vaas Ja, ook bloemen kun je beter maken met een aspirine als ze zich niet goed voelen. Komt door het stofje salicylzuur dat in het medicijn zit, wat ervoor zorgt dat vocht beter opgenomen kan worden. Dus: aspirientje erin, aai over de (bloem)bol en weer door.
6. Fresia's in de 7UP In de frisdrank zitten zuren én voedingsstoffen waar de Fresia heel goed op gaat. Het koolzuur werkt ook nog 'es bacteriedodend, en de suikers geven de bloemen wat extra energie. Waarom het bij Fresia's zo goed werkt is niet duidelijk. Maar het werkt goed, dus gewoon doen.
Lees ook: Tijd voor een opruimbeurt: deze producten in huis zijn veel minder lang houdbaar dan je denkt
7. Uit de zon houden Je zou het niet zeggen, maar lang niet alle bloemen staan graag in de zon. Het zonlicht zorgt er namelijk voor dat de bloemen sneller uitdrogen. Hetzelfde geldt dus voor de verwarming: willen ze niet naast staan. Je hoeft ze nu niet gelijk in het donker te zetten hoor, maar zet ze niet in de vensterbank.
8. Niet naast fruit Bloemen en fruit produceren allebei het natuurlijke groeihormoon ethyleen. Alleen gaat dit bij fruit sneller dan bij bloemen, en komt er in het proces ethyleengas vrij wat het verouderingsproces van de bloemen stimuleert. In plaats van anti-ageing werkt dit gas dus juist als pro-ageing, en dat motte we nie hebbe.
9. Wodka Niet alleen jij kan weer een tijdje door na het nemen van een shotje wodka, ook je bos bloemen gaat er lekker op. Komt doordat het hoge alcoholpercentage de bacteriën in het water doodt. Als je steeds maar wodka in de vaas blijft gooien wordt het wel een dure grap. Maar bij gebrek aan wat anders is het het proberen waard.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.