Niet meer neuzen: deze 3 hacks houden ongewenste gluurders op je telefoon tegen

Lifestyle

Niet meer neuzen: deze 3 hacks houden ongewenste gluurders op je telefoon tegen

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

15 oktober 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

15 oktober 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Been there, done that: je geeft je telefoon even aan je moeder om een foto te laten zien, en voor je het weet vraagt ze: 'Goh, wie is die [naam van crush] die jou appt? Wat 'n leukerd!' Helaas willen sommige mensen nog weleens ongevraagd door je telefoon neuzen. Gelukkig leven we in de 21e eeuw, en bestaan daar trucs voor.

Of je nou pikante foto's te verbergen hebt, of gewoon niet wil dat je kind de spelletjesapp vervangt voor Instagram en vervolgens honderd stories plaatst van jou en je ochtendkop: zó gooi je een slot op je scherm, en zal je nooit meer last hebben van ongevraagde pottenkijkers.

Lees ook: Da's handig: zo maak je van &C een app op je telefoon

1. Pin 'm vast Pak het aan bij de bron, en zorg dat mensen de app die open staat niet eens kunnen sluiten. Hoe je dat doet? We leggen het je uit. Druk bij een iPhone drie keer op de knop aan de zijkant, en activeer 'begeleide toegang'. Als dit niet werkt kun je ook deze route nemen: instellingen > toegankelijkheid > begeleide toegang.

Voor Androids werkt het iets anders: open het multitaskscherm door van onder naar boven te vegen, of door op de drie streepjes onderin te klikken. Als het goed is zie je nu rechtsboven bij de app een speldje staan, klik daarop. Je hebt nu je gebruikelijke pincode nodig, of voer een nieuwe in. Zie je het pinnetje niet staan? Wellicht moet je op het app-icoon klikken om daar 'Deze app vastmaken' te zien. Nog steeds niks? Activeer 'm dan eerst even door via instellingen > beveiliging > andere beveiligingsinstellingen > vensters vastmaken. Succes.

2. Lock it Is het ze toch gelukt om de app te sluiten? Zet jouw apps met gevoelige informatie dan achter slot en grendel. Bij iPhone's doe je dat zo: houd het icoontje van de app die jij achter slot en grendel wil gooien ingedrukt. Klik vervolgens op 'Vereis Face ID' en stel het in. Je kunt er zelfs voor kiezen om de app ook te verbergen in je bibliotheek én zoekbalk.

Lees ook: Wil je zien: Spotify maakt playlists op basis van je luistergedrag, en de namen zijn bloedeerlijk

Android heeft helaas geen ingebouwde functie om apps op slot te zetten. Wel zijn er speciale apps die je hiervoor kunt downloaden, zoals App Hider, AppLock of Calculator Lock - waarmee het icoontje van je app op die van een rekenmachine lijkt.

3. Inspector gadget Oei: het is toch iemand gelukt om in jouw telefoon te kijken. Maar vanaf nu weet jij precies wie wat heeft gedaan.

iPhone én Android: download de app 'WTMP - Who touched my phone?'. Met een simpele druk op de knop activeer je 'm. Zodra iemand jouw telefoon vergrendelt filmt hij de dader, onthoudt hij welke apps er zijn geopend en weet hij zelfs hoeveel ontgrendelpogingen er zijn gedaan. Op heterdaad betrapt.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Lifestyle