Eh, waarom verzamelen we eigenlijk de melktanden van onze kinderen en wie is die tandenfee?

Oh Baby!

Eh, waarom verzamelen we eigenlijk de melktanden van onze kinderen en wie is die tandenfee?

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

24 december 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

24 december 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Voor je het weet ben je ook van je derde kind weer trouw de melktanden aan het verzamelen en euro's onder het hoofdkussen aan het leggen. Helemaal prima, maar waarom eigenlijk?

Beetje smerig ook, dat tanden verzamelen. Het is dat het je eigen kind is. 

Alle melktanden verzamelen Het verzamelen van melktanden doen we in Nederland vaak 'voor later', om vervolgens (gelukkig maar) nooit meer in dat potje te kijken. Beetje als aandenken aan je jeugd, of om de eerste, kleine mijlpalen van je kind te vieren. Leuk idee, doen we verder niks mee. In ons land zet deze traditie weinig zoden aan de dijk, maar in andere culturen pakken ze de boel anders aan. 

Zo gooien ze in sommige Aziatische landen, zoals China en Korea, de verloren melktand de lucht in, richting het dak of de zon. In Japan gooien ze alleen de ondertanden recht omhoog de lucht in, de boventanden worden recht naar de grond gegooid. In allebei de tradities gelooft men dat dit gezonde, sterke en rechte tanden bevordert. Voor sterke wortels worden ze in India in de grond begraven, en Vikingen droegen vroeger een melktand aan een ketting voor geluk. Gaat toch allemaal net wat verder dan het stoffige potje melktanden op de gemiddelde Nederlandse zolder.

Tandenfee en tandenmuis We doen allemaal wat anders met onze melktanden, maar ook over de tandenfee zijn de meningen verdeeld. De tandenfee zoals we haar nu kennen, is een combinatie van twee mythes: die van een goede fee en de tandenmuis. In veel culturen is het namelijk geen Tinkerbell-achtig wezen dat de melktand komt ophalen, maar een muis. In Spanje is er bijvoorbeeld een traditie genaamd 'Ratoncito Pérez', waarbij kinderen hun tand onder hun kussen leggen – die kennen we – en Pérez de Muis langs komt om het om te ruilen voor een cadeautje of geld. In andere Latijns-Amerikaanse landen als Mexico, Peru en Chili heet de muis El Ratón de los Dientes (de tandmuis), maar in Catalonië zijn het kleine engeltjes die dat werk komen doen. Oh, en in Scotland is het een feeënrat die kindertanden koopt met munten. Ew.

Lees ook: Deze vijf gehypte producten worden afgeraden door de tandarts

De moderne tandenfee, de mix van de goede fee en de tandenmuis, maakte haar entree op de wereld in een toneelstuk in 1927. Met de komst van Disney werd het sprookjesfiguur wereldwijd populair, en zo geschiedde. Al zien wij het idee van een feeënrat die handelt in melktanden nu ook wel zitten. Geld moet rollen, ook voor feeënratten.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer van deze auteur