Tot wanneer kun je op je buik pitten tijdens de zwangerschap? Verloskundige geeft antwoord

Oh Baby!

Tot wanneer kun je op je buik pitten tijdens de zwangerschap? Verloskundige geeft antwoord

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

5 april 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

5 april 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Als moeder wil je het beste voor je kind, maar je wil eigenlijk ook wel een nachtje relaxed kunnen wegronken. In welke slaappositie kan dat dan het best, en welke moet je vooral vermijden? Hoog tijd om uit te zoeken hoe jij het best naar dromenland kan vertrekken. Spoiler alert: er is goed nieuws voor buikslapers. 

Bolle buik Sophie Six, werkzaam bij praktijk Verloskundigen 101, laat aan &C weten dat slapen op je buik geen kwaad kan voor jou of je kleine: 'Het brengt geen verhoogde risico's met zich mee, alleen zeker in het derde trimester ligt het gewoon niet meer comfortabel.' De weken aftellen totdat het niet meer mag is dus niet nodig, op je buik slapen is prima zolang 'ie het toelaat. Ben jij een koppige buikslaper die fanatiek doorzet tot het eind, kan je proberen creatief te worden met kussens en dekens, maar de kans is groot dat je in je slaap toch in een andere positie rolt.

Enne, hoe zit het met je rug? Nog een populaire vraag: kan je dan op je rug slapen? Het antwoord is ja en nee. 'Als je op je rug slaapt, en wat verder bent in je zwangerschap, kan het zo zijn dat je baby in de baarmoeder op de grote bloedvaten in je buik (slagaderen) drukt,' zegt Six hierover. 'Hierdoor kunnen ze een beetje verdrukt worden, waardoor je je niet lekker voelt.' Het gevolg is dat je wakker wordt, of al automatisch in je slaap naar een andere positie rolt. Je rug is dus minder prettig voor jezelf.

Lees ook: Toch effe laten staan: dit kun je beter niet eten en drinken als je borstvoeding geeft

Save the best for last Is er dan een ultieme slaappositie? Aangezien je zwangere buik het vaak niet toelaat om op te liggen, en ronken op je rug wat misselijkheid kan meebrengen, zou het goede antwoord je zij zijn. Toch is goed is om te onthouden dat wat werkt voor de ene, totaal niet werkt voor de ander.

Geen zorgen Volgens Six hoeven we ons in ieder geval nergens druk om te maken. Het luisteren naar je lichaam is het belangrijkste: 'Als het niet goed voelt doe je het niet, en voelt het goed kan het wel. Het is vergelijkbaar met sporten en andere activiteiten. Als je na afloop denkt: 'Dit was het niet,' dan moet je het niet nog een keer doen.' Geruststellende woorden, toch?

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur