Lieveling in huis? Ouders hebben dus echt een favoriet kind, en dit is hoe ze 'm kiezen

Oh Baby!

Lieveling in huis? Ouders hebben dus echt een favoriet kind, en dit is hoe ze 'm kiezen

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

25 januari 2025 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

25 januari 2025 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

'Je houdt evenveel van al je kinderen.' Of je het tegen je eigen kids (of huisdieren) zegt, of dat je ouders het altijd beweerden, het is hoe dan ook een veel gehoord statement. Blijkbaar is het dikke bullshit, want uit onderzoek blijkt dat ouders wel degelijk een favoriet kind hebben.

En nee, dat favoriete kind is meestal niet de jongste in huis, hoewel we dat vaak denken. De 'baby' van het gezin, die altijd alles voor elkaar lijkt te krijgen, staat volgens onderzoekers van Brigham Young University en Western University helemaal niet op plek één. Wie dan wel? Oudste kinderen en dochters.

Lees ook: Tatiana is moeder van twee premature kinderen: 'Ik wilde elke drie seconden controleren of hij nog ademde'

Populair kind De knappe koppen die het onderzoek deden, ondervraagden 20.000 deelnemers uit de VS, West-Europa en Canada, en analyseerden daarnaast zo'n dertig oude onderzoeken. Wat bleek? Vooral de oudste kinderen worden het vaakst bevoordeeld en krijgen minder regels opgelegd door hun ouders, waardoor ze ook meer vrijheid krijgen. Ook zijn dochters vaker favoriet, omdat ze over het algemeen meer empathie hebben. Meisjes zijn vaak makkelijker op te voeden, omdat ze minder 'probleemgedrag' vertonen en over meer zelfcontrole beschikken.

De rode draad in het onderscheiden van het favoriete kind? Gemak. Tsja, ouders blijven natuurlijk gewoon mensen en hebben - bewust of onbewust - een voorkeur voor het makkelijkste kind. Het kind dat goede cijfers haalt op school, minder streken uithaalt en netjes haar bord opeet staat stiekem een streepje voor. En lijkt het kind op jou? Dan herken je bepaalde trekjes en eigenschappen, wat nog een reden is om hem/haar/hen als favoriet te zien. Of je het nou wil toegeven, of niet.

Oei, gevolgen Voordat alle oudste kinderen en dochters feest gaan vieren; het lievelingskind zijn betekent niet dat ouders ook minder streng voor ze zijn. Integendeel, omdat een ouder voorzichtiger is met hun oudste kind - je doet alles immers voor het eerst - of dochter, zijn ze vaak strenger voor dit kind. En hoewel je kind het vaak zelf niet merkt dat-ie de favoriet is, kan het (onbewust) voortrekken van een kind wel gevolgen hebben.

Lees ook: Zo maak je het favoriete speelgoed van je kind schoon

De onderzoekers waarschuwen dat de kinderen die niet favoriet zijn daar op latere leeftijd last van kunnen krijgen. 'Kinderen die favoriet zijn, hebben vaak een betere mentale gezondheid, vertonen minder probleemgedrag, hebben meer academisch succes en gezondere relaties,' vertelt Neurobioloog Brankele Frank in Villa VdB.

Kleine geruststelling: volgens professor Karl Pillemer van Cornell University betekent het hebben van een favoriet kind niet dat je ook meer van dat kind houdt: 'Ouders maken wel een onderscheid tussen hun kinderen, maar dat betekent niet dat ze het ene kind leuker vinden dan het andere. Het is vooral problematisch als het leidt tot het anders behandelen van je kinderen.' Oproep aan alle ouders: verdeel je aandacht dus eerlijk en behandel je kinderen gelijk.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer lezen van Oh Baby!