Olympische Spelen voor dummies: wat moet je weten en welke sporters wil je volgen?

Entertainment

Olympische Spelen voor dummies: wat moet je weten en welke sporters wil je volgen?

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

26 juli 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

26 juli 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Het moment is daar: de Olympische Spelen 2024 in Parijs gaan van start! Oui, très bien, maar we raken de draad nu al kwijt. Zó veel sporten, zó veel atleten, waar moet je in godsnaam beginnen? Tijd voor een snelle opfriscursus: de Olympische Spelen voor dummies. Voor jou, en een beetje voor onszelf.

Allereerst de belangrijke feiten: de Spelen worden vrijdagavond om 19:30 geopend met dé traditionele ceremonie (bonjour vlaggendragers met sixpacks en kekke outfits), waarbij we wellicht Céline Dion en Lady Gaga zien optreden. Het duurt tot en met 11 augustus, en ja, dan is er ook een sluitceremonie, duh. Er zijn in totaal 32 sporten te zien - die vind je hier - waarvoor er meer dan 10.000 (!) sporters naar Parijs afreizen. Op de zender van Eurosport kun je 24/7 allerlei sporten bekijken, en op HBO Max kies je zelf waar je naar wil kijken. Nederland heeft 276 sporters meegenomen naar de Franse hoofdstad. De Paralympische Spelen zijn van 28 augustus t/m 8 september.

Lees ook: Van deze sporten krijg je de beste mood

Fun facts Wil je wat leuks te zeggen hebben terwijl je naar een sport zit te kijken? Dan wil jij deze feiten weten:

De ticketsale gaat niet zo lekker: Er zijn op dit moment nog honderdduizenden kaarten te koop. Snelle zwemmers of renners van dichtbij bekijken? Kan dus nog! Betonnen benen: Baanwielrenner Harrie Lavreysen uit team NL heeft zúlke sterke benen dat hij het achterwiel van zijn eigen stadsfiets dubbelvouwde, zo vertelde hij aan Volkskrant. Er zijn vier nieuwe sporten toegevoegd: Breaking (breakdancen), sportklimmen, skateboarden en surfen. Sporten die vroeger meededen, maar nu (gelukkig) niet meer: Luchtballonvaren, touwtrekken en duelleren met pistolen. Friendshipbracelets, euh, speldjes: Een traditie onder atleten is het ruilen van speldjes, zodat je er een van elk land kunt sparen. Hoe cute?! Bootje varen: Tijdens deze ceremonie zullen de atleten niet door een stadium lopen, maar komen ze in bootjes aanvaren over de Seine, richting de Eiffeltoren. Très romantique. Alle ogen op: De Amerikaanse atleet Sydney McLaughlin-Levrone - de grootste concurrent van 'onze' Femke Bol - die een paar weken terug nog het wereldrecord op de 400 meter hordenlopen verbrak.

Lees ook: Padel, move over: dit worden de sporten van 2024

Deze sporters wil je zien Team NL is groot, maar welke sporters willen we niet missen, en wie maakt er kans op goud? Hou deze sporters in ieder geval goed in de gaten:

India Sardjoe - Breaking Op haar zestiende werd ze al wereldkampioen, en nu ze achttien is doet ze voor Team NL mee met breaking, oftewel breakdancen. Grote kans dat ze goud gaat winnen, en dan zal ze de enige zijn: volgend jaar doet breaking niet meer mee aan de Olympische Spelen.

Lieke Klaver - Sprinten De sprinter werd dit jaar nog uitgeroepen als mooiste sporter van Nederland. en rennen? Dat doet ze als geen ander.

Femke Bol - Horden Ja, de Nederlandse dames rennen hard, want ook Femke maakt grote kans op een gouden plak. Ze kreeg in 2021 al brons, won in 2023 de wereldtitel en in 2024 de wereldindoortitel.

Pien Sanders & Thijs van Dam - Hockey Deze twee sporters staan allebei op het hockeyveld - Pien voor de dames, en Thijs voor de heren - om goud voor Nederland binnen te halen. Maar ze hebben ook een relatie. Pien deed in 2017 trouwens ook al mee, toen won ze met haar team goud.

Worthy de Jong - Basketbal Eén van onze vlaggendragers is deze 3x3 basketbalspeler. Op de internationale ranglijst van beste spelers staat hij op nummer drie.

Joanne van Lieshout - Judo Ze is pas 21 en maakt nu al grote kans op het winnen van een gouden medaille. Eerder dit jaar werd ze namelijk al wereldkampioen.

Sifan Hassan - Sprinten Sifan werd in 2021 Olympisch kampioene op de 5000 m en 10.000 m en won ook een bronzen medaille op de 1500 m, waardoor ze de eerste atlete werd die op dezelfde Spelen drie medailles won. Maar misschien ken je haar wel van een van haar beste acties: in Tokyo in 2020 viel ze, stond ze weer op en won ze de race tijdens de kwalificaties van de 1500 m. Iconic.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer lezen van Entertainment

Meer van deze auteur