Dit is waarom mensen ineens massaal kiwi's MET schil eten

Lifestyle

Dit is waarom mensen ineens massaal kiwi's MET schil eten

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

23 augustus 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gepubliceerd op

23 augustus 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Als er één fruitsoort is dat we liever niet met schil zouden eten, dan is dat wel de kiwi. De haartjes, de ruwigheid... *ril*. Waarom doen mensen het dan toch steeds vaker? Dat heeft allemaal met een goede stoelgang te maken.

Sorry oma, pruimen eten om te kunnen poepen is passé. Verpleegkundigen Stephanie van Uden en Anna Veerle van den Hoogenband ontdekten namelijk dat de kiwi véél beter werkt, zo vertelden ze aan het AD. En ja, dan wil je ook de schil opeten. Hoe onaantrekkelijk het ook klinkt.

Lees ook: Dat we dit niet eerder wisten: dit is de ultieme schoonmaakhack voor in de keuken

Prima poepen Kiwi's zijn over het algemeen al hartstikke gezond. Het zijn vitaminebommen - ze bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel (!) - waardoor ze super goed zijn voor onder andere. je hart, je ogen en je weerstand, maar ook je humeur aanzienlijk verbeteren. Kiwi's zitten bovendien bomvol vezels, wat hartstikke belangrijk is voor een goede stoelgang, en ze maken je ontlasting wat vloeibaarder. Dát is precies waarom Stephanie en Anna 'm graag inzetten voor patiënten met obstipatieklachten.

'Patiënten krijgen daarom straks twee kiwi's per dag,' vertelt Stephanie. Een op de zeven Nederlanders heeft namelijk weleens last van obstipatie. Komt doordat we met z'n allen te weinig water drinken, niet genoeg vezels eten en niet genoeg bewegen. 'Kiwi's helpen,' zegt Anna, 'al is het maar om klachten te voorkomen.' Want eerlijk, je eet toch liever een kiwi dan dat je een laxeermiddel moet slikken, if you know you know. 'En het liefst met schil eten,' aldus Anna. 'Dat lijkt niet lekker met die haartjes, maar is echt niet vies.'

Met huid en haar Ja, effe over die schil... de haartjes zien er niet zo smakelijk uit, maar de schil van een kiwi zit dus bómvol met vezels en vitamines, waardoor je 50% meer vezels binnenkrijgt dan als je de kiwi zonder schil zou eten, meldt RTL. Deze vezels verlagen volgens gezondnu ook nog 's het cholesterolgehalte, wat de kans op hart- en vaatziektes verkleint. Bovendien zit er - als je de schil eet - aan het eind van de dag geen verlepte kiwischil meer in je broodtrommel. Oké, misschien toch het overwegen waard, maar hoe krijg je het door je strot?

Lees ook: Gooi jij de kroontjes van je aardbeien altijd weg? Dan wil je daar nu mee stoppen

De makkelijkste manier? Niet piepen en gewoon eten - wel effe goed wassen van te voren, en kijk eerst of er geen bestrijdingsmiddelen op de kiwi zitten, zegt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De groene kiwi is trouwens hariger dan de goude, dus ook daar kun je rekening mee houden. Heb je nou écht geen zin om het fruit met huid en haar te kanen? Dan kun je 'm ook nog altijd in een blender mikken, om er een goede smoothie of sap mee te maken. Hello powerjuice, goodbye poepproblemen!

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind