Lifestyle
Acrylamide: wat doet deze kankerverwekkende stof in onze favoriete chippies?
Gepubliceerd op
13 september 2024 om 11:00
Bron / Fotografie
tekst Noortje Luijk, beeld Valentina Vos
Gepubliceerd op
13 september 2024 om 11:00
Bron / Fotografie
tekst Noortje Luijk, beeld Valentina Vos
Zin om vanavond lekker te borrelen? Nadat je hebt geproost met je espresso martini mag een borrelplank met chips, dips en broodjes natuurlijk niet ontbreken. Slecht nieuws: wat het brood, de chips en de koffie met elkaar gemeen hebben, is dat ze een stof bevatten die mogelijk kankerverwekkend kan zijn.
Die stof heet acrylamide en is te vinden in bewerkte plantaardige voeding. Denk hierbij aan koffie, chips, friet, koekjes, ontbijtgranen, crackers en brood. Klaar voor een spoedcursus acrylamide in drie, twee, een...
Lesje scheikunde Acrylamide wordt gevormd uit suikers en een aminozuur met de naam asparagine. We know, het klinkt als een chique variant van asperge, maar dat is het niet. Asparagine komt van nature voor in veel voedingsmiddelen.
Als suiker en asparagine worden verhit tot temperaturen boven de 120 graden, ontstaat de stof acrylamide. Diezelfde stof zorgt ook voor de gegrilde bruine kleur van je eten. Nu weet je meteen waar die goudbruine kleur van chips vandaan komt.
Bedankt, EU: deze regels zorgen voor veilige voeding Sjips, uit verschillende onderzoeken blijkt dat acrylamide mogelijk schadelijk is voor onze gezondheid. Als je de stof in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kan het zelfs de kans op kanker verhogen. Omdat acrylamide in zo veel voedingsmiddelen voorkomt, is het onmogelijk om de stof te vermijden.
Wel fijn: de Europese Unie kijkt mee en heeft strenge regels ingesteld die ons beschermen tegen te veel acrylamide in ons eten. Voor koffie is dit bijvoorbeeld 400 microgram per kilo, maar het koekje bij de koffie mag per kilo 350 microgram van de stof bevatten. Je geliefde chips? Daarvoor geldt een maximum van 750 microgram per kilo.
Lieve groentechip, wil jij ook meedoen? Maar niet alle producten lijken aan de regels te voldoen. De rebel in kwestie? Groentechips. Wie had dat gedacht: van alle soorten chips is de groentechip degene met het gezondste imago. Maar schijn bedriegt, want uit de labtest voor het tv-programma Alles op tafel bleek dat groentechips een hoger acrylamidegehalte hebben dan aardappelchips.
Maar kun je wel regels breken als die er helemaal niet zijn? Voor groentechips is namelijk nog geen limiet vastgesteld. Als je een zo gezond mogelijk chippie wilt serveren op je borrelplank, kun je de groentechips misschien beter overslaan. Let in plaats daarvan op de kleur van de chips. Meestal geldt: hoe lichter de chips, hoe minder acrylamide.
Meer weten over acrylamide? Het voedingscentrum maakte er eerder al een hele factsheet over, en die lees je hier.
delen
Redactie
@andcgramHet komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat uit alleen maar vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.