Bye kaaklijn, hoi period face: dit doet je menstruatie met de vorm van je gezicht

Body & Mind

Bye kaaklijn, hoi period face: dit doet je menstruatie met de vorm van je gezicht

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

5 oktober 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Noortje Luijk, beeld Pexels

Gepubliceerd op

5 oktober 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Noortje Luijk, beeld Pexels

Op TikTok vliegen de tampons je nog net niet om de oren. Misschien kende je de hashtags #periodbelly, #periodpoop en #periodfacemask al – die laatste soms zelfs met eigen menstruatiebloed. Maar heb je ook al gehoord van de #periodface? Als we TikTok moeten geloven, heeft je menstruatie invloed op de vorm van je gezicht. Kan dat echt? Wij zochten het voor je uit.

Het is weer zo ver: opoe is op bezoek en de rode vlag hangt uit. Met andere woorden: je menstruatie is begonnen. Je voelt je ellendig en een blik in de spiegel maakt het er niet beter op. Hoi, puist en vettig voorhoofd. We hebben jullie niet gemist sinds de vorige menstruatie.

Verandert je gezicht echt tijdens de menstruatie? Hormonale acne is een bekend symptoom, maar hoe kan het dat ook de vorm van je gezicht anders lijkt? We vroegen menstruatiedeskundige Paula Kragten om dit mysterie te ontrafelen. 'Je hebt #periodface, #periodhair, #periodpoop, #periodbelly, #periodbloating, maar eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Tijdens je cyclus verandert je lichaam onder invloed van hormonen,' legt Paula uit. 'Je ziet die veranderingen terug in je hele lijf, en dat geldt ook voor de period face. In de aanloop naar je menstruatie houd je vocht vast en kan je gezicht er gezwollen uitzien. Op het moment dat je gaat menstrueren, plas je dat weer uit.'

Period face: zit het tussen je oren? Inderdaad, een period face is dus echt een ding. Je gezicht kan er wat anders uitzien, maar dit is tijdelijk en niet zo extreem als het online soms lijkt. De verandering zit 'm niet alleen in hoe je eruit ziet; ook hoe je je voelt, speelt een rol. 'Rond je menstruatie is je zelfvertrouwen vaak net wat minder, waardoor je ook kritischer naar jezelf kijkt. Dat versterkt het denk ik. Het zit ook een beetje tussen onze oren. Als je denkt dat je er goed uitziet, straal je dat uit en zie je er een stuk beter uit. Andersom geldt dat net zo,' zegt Paula.

Lees ook: Bloedirritant taboe: we gebruiken 5000 eufemismen voor menstruatie

Je menstruatie is niets om je voor te schamen: period. Schilderen met menstruatiebloed, free bleeding of een gezichtsmasker van je eigen menstruatiebloed. Moet dat nou echt allemaal online? Eigenlijk wel, ja. Paula: 'We worden opgevoed met het idee dat we ons moeten schamen voor onze menstruatie, dat het vies is en dat we het moeten verstoppen. Op social media voel je dat er een gedeelde verontwaardiging is ontstaan. Dat vrouwen het niet meer pikken, die menstruatieschaamte.'

Hack je cyclus! Yes! De schaamte wordt minder en we durven ons eindelijk uit te spreken over bloedirritante krampen en veel te duur maandverband. Oh, en er is ruimte om te praten over onze cyclus. 'Als je meer oog hebt voor je cyclus, kun je patronen herkennen en het omzetten tot lifehack,' tipt Paula. Zo kun je aan de hand van je cyclus de perfecte planning maken. Dus: voor en tijdens je menstruatie extra tijd voor selfcare. En die belangrijke werkafspraak plan je als je veel energie hebt tijdens je ovulatie.

Heb je veel last van je menstruatie? Don't put on a brave (period) face en wees extra lief voor jezelf.

Wil je meer weten over menstruatieschaamte? Mooi rood is niet lelijk van Paula bestel je hier.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer Body & mind

Meer van deze auteur