Ooit over nagedacht hoe de wereld eruit zou zien als mannen ongesteld zouden worden? Nou, zo

Body & Mind

Ooit over nagedacht hoe de wereld eruit zou zien als mannen ongesteld zouden worden? Nou, zo

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

10 september 2024 om 17:00

Gepubliceerd op

10 september 2024 om 17:00

Het is geen geheim dat we in een mannenwereld leven. Auto's en telefoon's zijn ontworpen op een mannenlichaam en in de medische zorg is er een méga kennisachterstand over vrouwen, simpelweg omdat er jarenlang niemand naar ons omkeek. Maar als de wereld is ingericht voor de man, hoe zou het er dan uitzien als zij menstrueerden?

Onthoud dit ook meteen voor de volgende keer wanneer een man een opmerking maakt over hoe je de autostoel zo ver naar voren ritst: de auto is niet ontworpen voor een vrouwenlichaam. Dat is ook de reden waarom vrouwen tijdens het autorijden 47 procent meer kans hebben op zwaar letsel en 17 procent meer kans om te overlijden. We zeiden het: een mannenwereld.

Wat nou, een last? Nog iets waar leven in een mannenwereld voor heeft gezorgd, is geloven dat de menstruatiecyclus een last is. Dat het iets is wat opgelost en stilgelegd moet worden, iets waardoor je niet goed zou kunnen werken en presteren – in ieder geval niet zo goed als de man naast je (zei er iemand loonkloof?).

Terwijl: eigenlijk is het toch heel wat, zo'n cyclus. Denk er maar over na: een vrouwenlichaam heeft dezelfde 28 dagen cyclus als de maan, met de ovulatie (nieuwe maan) en menstruatie (volle maan), en iedere fase representeert een ander seizoen, net als in de natuur. Eh, dat klinkt toch bijna magisch? En dat is precies hoe wij verwachten dat mannen het zouden behandelen als zíj́ degene waren die menstrueerden. Komt-ie.

1. Het jaar zou 13 maanden duren, met iedere maand 28 dagen Onze jaarkalender zou gebouwd zijn op de cyclus van de maan, waardoor we dertien maanden hebben die allemaal precies 28 dagen duren. We leven synchroon met de maan, de natuur én het vrouwenlichaam. Met de biologische klokken, dus. Klinkt eigenlijk best logisch, vinden wij. En wist je dat we dat heul lang geleden ook al deden? Dat veranderde toen, je raadt het al, een man bedacht dat we er twaalf van moesten maken.

Lees ook: Seks tijdens je menstruatie? Kan gewoon: wij helpen je een handje op weg

Met een kalenderjaar van twaalf maanden komt ook dat we eens in de vier jaar moeten compenseren met een dertiende maand, dus handig is het hele idee niet. Wedden dat als mannen menstrueerden, we zeker nog zouden leven naar hun cyclus? Daar zetten wij ons geld op.

2. Vrouwen regelen de anticonceptie Iets met een eerlijke taakverdeling en eigen verantwoordelijkheden pakken. Je weet wel, hoe het nu dus niét gaat, want vrouwen voelen zich nog steeds het meest verantwoordelijk voor anticonceptie én draaien het vaakst op voor de kosten. En reken er maar op dat als het andersom zou zijn, mannen zouden eisen dat die verantwoordelijkheid bij de niet-menstruerende mensen lagen.

3. Menstruatieproducten zouden gratis zijn En dan zou het onvoorstelbaar zijn om te bedenken dat je er in een andere wereld wel voor zou betalen. Dat kun je niet maken, mannen kiezen er toch niet zelf voor om te menstrueren? Wat als ze geen menstruatieproducten kunnen betalen? Ze moeten toch gewoon comfortabel en in vrijheid kunnen leven? Tja. 4. Betere pijnbestrijding voor (en medische kennis over) krampen Niks twee ibuprofen, intussen je maag beschadigen, en alsnog met helse krampen de dag door zien te komen. Hetzelfde geldt trouwens voor rugpijn, hoofdpijn, migraine, duizeligheid, misselijkheid – heel de waslijst van klachten tijdens de menstruatie. In die mannenwereld zou daar zou een stuk meer onderzoek naar zijn gedaan en zouden de schappen in de supermarkt vol liggen met (goedkope en veilige) pijnbestrijding.

Lees ook: Nieuwe wet van de Taliban verbiedt vrouwen om te praten en zingen – en dit is wat jij er tegen kunt doen 5. Er zou betere anticonceptie zijn Gewoon, iets zonder verhoogde kans op depressies, laag libido, hersenmist, stemmingswisselingen, acne, migraine, buikpijn, misselijkheid, doorbraakbloedingen en gewichtstoename. We noemen maar iets. Eén ding is zeker: er zou niets bestaan wat zonder pijnbestrijding in hun lichaam wordt geplaatst, zoals nu bij ongeveer vijfhonderd vrouwen per dag gebeurt.

6. Tijdens je menstruatie krijg je verlof En terecht. O, en als je wél komt werken krijg je een bonus. Ook terecht. 7. Mannen zouden het gebruiken om op te scheppen Even ter inspiratie: 'God geeft zijn zwaarste gevechten aan zijn sterkste soldaten.' Of: 'Oh, je bent moe na je werkdag? Dan is het maar goed dat je geen man bent. Ik heb gisteren na werk mijn persoonlijk record verbroken in de sportschool, terwijl ik op dag twee van m'n menstruatie was.'

O, en die bloedvlekken? Daar zou mee gepronkt worden alsof het battle scars zijn, in plaats van dat ze zich ervoor zouden schamen. Je weet wel, zoals ze ons dat gevoel geven in de huidige mannenwereld. Maar laten we daar dan maar zelf alvast verandering inbrengen. Vanaf nu zijn het battle scars. Klinkt eigenlijk best goed.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur