Body & Mind
Wat?! Niet iedereen heeft een stem in zijn hoofd tijdens het denken, hoe zit dat?
Gepubliceerd op
28 december 2024 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
28 december 2024 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Terwijl je dit leest, hoor je dan een stem in je hoofd die het voorleest? Of is het muisstil daarboven? Blijkbaar ervaren mensen dit op verschillende manieren, en ons brein kraakt ervan. Tijd om uit te zoeken hoe dat precies zit.
Denk je nu: hoe bedoel je, stem in je hoofd? Je weet wel, wat er in je gedachten omgaat terwijl je in de rij staat voor het toilet, bijvoorbeeld. Oké, ik ben nu als vierde aan de beurt. Waarom doet iedereen er zo lang over? Ik kan ook gewoon naar het herentoilet gaan. No way dat ik daar op de wc-bril ga zitten. Nee, ik wacht wel. Oeh, iemand heeft een lekker parfum op. Is dat niet die ene die ik gisteren heb geprobeerd? Hoe heette die ook alweer... Volgens mij had ik een foto gemaakt. Oh, ik ben bijna aan de beurt!
Lees ook: Met je bestie in therapie, serieus?! Ja echt, en dít is waarom het vriendschappen redt
Anendowattes? Voor een lange tijd dachten we dat we allemaal zo'n stem in onze hoofd hadden zitten. Uit onderzoek door de universiteit van Kopenhagen bleek dit jaar echter dat maar liefst 5 tot 10 procent van de mensen géén stem hoort bij gedachtes. Aangezien zij de eerste waren die dit fenomeen onderzochten, hebben ze er een naam voor bedacht: anendophasia.
Volgens onderzoeker Johanne Nedergård zeggen sommige mensen dat ze alleen in afbeeldingen denken. 'Deze afbeeldingen vertalen ze naar woorden als ze iets hardop zeggen. Anderen zullen hun brein eerder als een slimme computer beschrijven, die niet zo goed is in het verbaal uitdrukken van gedachten.'
Moeilijk moeilijk moeilijk Uit de experimenten die volgden, bleek dat mensen zonder stemmetje in hun hoofd over het algemeen een minder sterk verbaal geheugen hebben. Het is dan bijvoorbeeld moeilijk om een reeks woorden te onthouden - wat stond er ook alweer op dat boodschappenlijstje? - en kan het ook moeilijker zijn om gedachtes te ontcijferen in therapie. 'Bij cognitieve gedragstherapie bijvoorbeeld,' legt Nedergård uit, 'moet je gedachtepatronen identificeren en veranderen, en dan is het hebben van een innerlijke stem erg belangrijk.'
Lees ook: Goede voornemens? We leggen de lat véél te hoog: 'We zijn van nature te optimistisch'
Hoe zit het bij jou? Vraag jij je nu af of het wel helemaal pluis is met jouw innerlijke stem? Dan kun je de test van Nedergård toepassen op jezelf. Lees de woorden Bought, taught, tart en wart. Sluit nu je ogen voor zo'n dertig seconden, terwijl je de volgorde probeert te onthouden. En? Weet je de volgorde nog? Voor de meeste mensen zal dit niet zo moeilijk zijn, maar een aantal zal hulp nodig hebben van het tikken met een vinger om de woorden te kunnen onthouden, of zullen gaandeweg wat woorden hebben omgewisseld.
Nedergård wil graag nog onderzoeken wat de gevolgen zijn van anendophasia, en in hoeverre het je in je dagelijks leven kan belemmeren. Tot die tijd moet je het hier dus maar mee doen.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.