Body & Mind
Te hard gefeest? Er bestaat tegenwoordig een pil tegen alcoholkaters, en z贸 werkt-ie
Gepubliceerd op
24 november 2024 om 09:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Gepubliceerd op
24 november 2024 om 09:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Goedemorgen! Gisteravond iets te diep in het glaasje gekeken, dus nu lig je met koppijn en kokhalsneigingen in bed? Dan word jij vast heel blij van het nieuws dat er wellicht een pil komt die voorkomt dat je een kater krijgt. Maar hoe legit is die pil eigenlijk?
Geen herinneringen meer aan de avond ervoor, de hangxiety die daarop volgt en vooral: het feit dat je hele dag naar de gallemiezen is omdat jij je te beroerd voelt. Katers suck. Dat vonden onderzoekers van de ETH Universiteit in Zurich, Zwitserland ook. Als je hun 'gouden pil' dertig minuten voordat je gaat drinken inneemt zal de alcohol afgebroken worden waardoor je lichaam er niet door wordt aangetast, en je dus geen hangover krijgt. Lang leve de wetenschap!! Oh, kleine sidenote: je wordt door deze pil dus ook niet dronken. Vertel het ons: is dat een pluspunt of een minpunt?
Lees ook: Zoveel jaren (ja echt, jaren) in je leven heb je een kater
Klotekater Katers worden veroorzaakt door alcohol. Ja, dúh, horen we je denken, maar we leggen nog effe uit waaróm precies: alcohol is eigenlijk gif voor je lichaam. Het orgaan dat onder andere gif tegenwerkt is de lever, dus die helpt bij het afbreken van de alcohol, en maakt vervolgens aceetaldehyde aan - weer gif, dat ervoor zorgt dat je misselijk en trillerig wordt, koppijn krijgt en hartkloppingen ervaart. Het afbreken van één glas duurt zo'n 1,5 uur. Maar er bestaat nog een type alcohol: foezelalcohol. Deze rakker wordt langzamer afgebroken door je lichaam, waardoor het de volgende ochtend nog in je bloed zit, en jij spijt hebt van hier tot Tokio. Drank gemaakt van fruit (pruimen, bijvoorbeeld) bevatten meer foezelvrienden, en zorgen dus voor een ergere kater.
Maar daar blijft het niet bij: alcohol irriteert het maagslijmvlies (hallo misselijkheid), zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel - en 's ochtends juist een heel laag gehalte waardoor jij je slap voelt én het verdooft je hersenen (shit, waar is je jas eigenlijk gebleven, en wie had je nou gezoend?).
Gouden rakker Terug naar die pil die de onderzoekers hebben ontwikkeld: da's een gel in een capsule. De gel bestaat uit wei-eiwitfibrillen (een bijproduct van de productie van melk naar kaas, sorry vegans) die ijzeratomen gebruiken om de alcohol van die lekkere Pinot Grigio in de darm (dus voordat het bij de lever terecht komt) om te zetten in een onschadelijk zuur, voordat het in je bloed terechtkomt. Dit proces wordt aangewakkerd door het toegevoegde glucose en goud (ja echt, goud). Daardoor kan je lever dus geen aceetaldehyde aanmaken, wat de kater voorkomt. Slik je de pil echter nadat je hebt gedronken kan-ie niks meer betekenen voor de drankjes die je al op hebt: in dat geval is je lever al lang aan de slag met afbreken. Klinkt jammer, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.
Lees ook: Halleluja: deze gekke dingen helpen tegen een kater
De pillen hebben de onderzoekers getest op acht muizen: de muizen met pil lieten veel betere resultaten zien, en kwamen als eerste uit het testdoolhof. De onderzoekers hebben een patent aangevraagd op de gel, en zullen het vervolgens op mensen gaan testen. Nee, helaas is die pil dus nog niet op de markt te vinden.
Drinken zonder dronken? Minder lichamelijke schade klinkt hartstikke goed, maar je wordt er dus ook niet dronken van. Heeft drinken dan überhaupt wel nut? 'Het logische alternatief is om minder of gewoon helemaal niet te drinken,' vertelt professor David Nutt aan Daily Mail. 'De pil zou wel mensen kunnen helpen die moeite hebben met het stoppen met drinken, omdat het de schade beperkt. Maar voor de rest lijkt het me economisch gezien niet logisch - je betaalt voor de pil én voor de 'verspilde' alcohol.'
Een probleem dat deze pil bovendien niet aanpakt, is de dehydratatie die alcohol veroorzaakt. Alcohol droogt je lichaam ontzettend uit, wat één van de grootste katerveroorzakers is. Of deze pil dus het juichen waard is? Zo klinkt het op dit moment nog niet. Bovendien zijn de bijwerkingen en/of gevolgen voor mensen - niet muizen - ook nog niet bekend. Tot die tijd houden we het motto van 'voorkomen is beter dan genezen' gewoon vast: gewoon minder drinken. Of gun jezelf een dagje rust als je een kater hebt, mag best.
Sterkte nog, hè.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.