Nieuwe wet van de Taliban verbiedt vrouwen om te praten en zingen – en dit is wat jij er tegen kunt doen

Body & Mind

Nieuwe wet van de Taliban verbiedt vrouwen om te praten en zingen – en dit is wat jij er tegen kunt doen

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

7 september 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

7 september 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Het is al meer dan drie jaar geleden sinds de machtsovername van de Taliban in Afghanistan. Voor vrouwen betekent dat niet meer naar school, niet meer werken en alleen met bedekt gezicht en lichaam en onder begeleiding naar buiten. En als je dacht dat het niet erger kon, is het vrouwen nu ook verboden om te praten.

Dat staat in de nieuwe Deugdwet die het Afghaanse ministerie voor Preventie van Onzedelijkheid en Bevordering van Deugdzaamheid eind augustus publiceerde. Vrouwen en meisjes mogen niet meer praten, zingen en declameren in het openbaar. Met andere woorden: hun vrijheid wordt afgenomen, hun levens weggevaagd.

Mannenwereld De reden van deze nieuwe wet? De stem van een vrouw zou iets intiems zijn en alleen gehoord mogen worden door haar echtgenoot of familie. Het is dezelfde achterlijke reden waarom vrouwen hun gezicht en lichaam moeten bedekken, niet naar een man mogen kijken die niet hun echtgenoot of familie is en niet zomaar naar buiten mogen: om te voorkomen dat mannen worden verleid. Ja, wij worden hier ook misselijk van.

Lees ook: Negatief nieuws lijkt zich de laatste jaren op te stapelen, hoe ga je daar het beste mee om? Gebruik je stem Nu kún je dit artikel lezen, eens diep zuchten, je boos maken en doorgaan met de dag, maar je kunt ook doen wat de vrouwen in Afghanistan allang niet meer kunnen: erover praten. Schreeuwen. Je voor hen inzetten. Alles doen wat je vanaf deze kant van de aarde kunt doen om hen te helpen. En laten we daar dan maar meteen vandaag mee beginnen. Hoe? We zetten het voor je op een rijtje. 1. Vind acties om te steunen Er zijn verschillende organisaties die zich op allerlei manieren inzetten voor vrouwen en meisjes in Afghanistan. Zo organiseert Amnesty geregeld spoedacties, zoals bijvoorbeeld schrijf- of mailacties, kun je geld doneren aan UN Women en heeft ActionAid een project opgezet om vrouwelijk ondernemerschap in Afghanistan te stimuleren. Tegelijkertijd zet ook Women for Women zich in en biedt Unicef verschillende manieren om meisjes te steunen. Lees je in, kies een organisatie die goed voelt en laat een donatie achter, deel de actie op sociale media of stuur 'm door in je meest gebruikte groepsapps. En onthoud: niet ontmoedigd raken. Alle kleine beetjes helpen wél.

2. Volg de organisaties Om zo goed mogelijk up-to-date te blijven van de acties die opgezet worden, is het van belang dat je je tijdlijn opkrikt. Volg de bovengenoemde organisatie die je aanspreken en kijk ook eens naar Instagram accounts als @feminist en @moretoherstoryofficial. Tip van ons: Amnesty en End Genderapartheid Today posten regelmatig updates op hun Instagram over de situatie in Afghanistan én over wat we er tegen kunnen doen.

3. Onderteken petities Als je eenmaal de juiste mensen en organisaties volgt, zul je zien dat er regelmatig petities online komen om vrouwen en meisjes te helpen. En dat is handig, want petities zijn een van de meest laagdrempelige (en toch krachtige) manieren om je stem te laten horen.

Lees ook: Jarenlang zat Nadia vast in een gedwongen huwelijk: 'Mijn vader verkocht me als een stuk vee'

Een voorbeeld is de open brief van End Genderapartheid Today, waarin Afghaanse en Iraanse vrouwen, internationale juristen en vrouwelijke leiders er bij landen op aandringen om de misdaad van genderapartheid te erkennen. Je kunt 'm hier ondertekenen.

4. Praat erover En het allerbelangrijkste: doe wat de vrouwen in Afghanistan niet meer kunnen. Praat. Wees hun stem, schreeuw in hun plaats. Creëer bewustzijn. Zorg dat hun stemmen niet verloren gaan. Dat kan ook via je socials: op de website van End Genderapartheid Today vind je Instagramproof downloadmateriaal voor je story, of repost eens wat van de eerder genoemde accounts. Deel, praat en luister – daar gaat het om.

Hun stem is afgepakt, maar wij hebben de onze nog. Het is tijd om die te laten horen.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur