Nieuwslezer Anne-Marie brengt regelmatig slecht nieuws: 'Bij nieuws dat me persoonlijk raakt deel ik ook mijn eigen emoties'

Body & Mind

Nieuwslezer Anne-Marie brengt regelmatig slecht nieuws: 'Bij nieuws dat me persoonlijk raakt deel ik ook mijn eigen emoties'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 januari 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interview Kim Palmaccio, fotografie Rafaël Bergman

Gepubliceerd op

19 januari 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interview Kim Palmaccio, fotografie Rafaël Bergman

Van nieuwslezer tot deurwaarder en oncoloog: &C sprak vijf mensen die beroepsmatig boodschapper van slecht nieuws zijn. Zo ook Anne-Marie Rozing, die nieuwslezer is bij Qmusic. Als ze slecht nieuws brengt moet ze rustig en consequent blijven. Toch spelen haar emoties een grote rol in haar werk.

Anne-Marie (36): 'Soms is er slecht nieuws waarvan je weet: dit gaat de boeken in. De eerste inval in Oekraïne gebeurde in de nacht. Toen ik dat nieuws 's ochtends op de radio bracht, realiseerde ik me dat er dingen gingen veranderen.

Als nieuwslezer breng ik het nieuws zo neutraal mogelijk. Sec, feitelijk en zonder persoonlijke inbreng. Mijn dag begint om vijf uur. Ik scan alle kranten en lees er vijf van a tot z. Ik filter alle belangrijke dingen: wat is er die nacht gebeurd en wat moet de luisteraar weten voor die naar het werk gaat? We hebben een redactieoverleg en bespreken wat relevant is voor de luisteraar.

Qmusic draait om entertainment en hits, het moet een goede balans zijn tussen hard en luchtig nieuws. Om zeven, acht en negen uur 's ochtends is er een bulletin. Luisteraars zitten dan in hun ochtendspits: ze staan in het verkeer, smeren brood voor de kids of racen naar school. Mijn tekst – die ik zelf met twee redacteuren schrijf – moet dus kort, krachtig en leuk zijn en bij de doelgroep passen. We brengen hard nieuws, maar kunnen het vijf minuten later over de kat van Marieke hebben of over Mattie die niet kan koken.

Als ik slecht nieuws breng, is het belangrijk dat ik de rust bewaar en de feiten op een rij heb. Ik blijf altijd consistent in mijn toon, ook met triest nieuws, maar soms mag daar wel wat emotie in klinken. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen ik het nieuws bracht over de moord op Peter R. de Vries. Toen moest ik wel even slikken. Dat raakte me, vooral omdat Marieke ook een persoonlijke band met hem had.

De dood van Anne Faber is ook een moment dat ik niet snel vergeet. Als ik dat soort nieuws breng, zit ik hoog in mijn adrenaline. Ik wil scherp zijn, rustig blijven praten en niet galopperen. Ik wil boven op de actualiteit zitten en de juiste emotie overbrengen aan de hand van goede audiofragmenten die ik samen met de redactie uitzoek.

Soms word ik somber van nieuws als het me persoonlijk raakt. Als het gaat om antihomogeweld bijvoorbeeld, daar heb ik zelf ervaring mee gehad. Daarover zeg ik dan wel iets tijdens het nieuwsblok of daarna, daar is in onze show wel ruimte voor. Na de show praten we nog even na. 's Middags lukt het meestal om het nieuws van me af te zetten. Ik doe geen middagdutjes, maar ga juist iets doen: een museum bezoeken, wandelen, sporten, naar het strand of een dom programma terugkijken.

Nieuws gaat 24/7 door, zeker met onze telefoons altijd op zak. 's Avonds ben ik alweer bezig met nieuws voor de volgende dag. Bij grote gebeurtenissen heb ik contact met mijn redacteuren. Ik ben altijd op de hoogte van het nieuws, vind het heerlijk om op zaterdagochtend uitgebreid de krant te lezen en zelfs op vakantie heb ik zin in een krantje, tot ergernis van mijn vriendin. Maar nieuws lezen en luisteren zit in mijn systeem. Het geeft me een rustig gevoel om op de hoogte te zijn en te weten wat er in de wereld speelt.'

Wil je meer portretten lezen?

Shop hier &C's nieuwste editie

7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur