Body & Mind
Daar gaat je baan: hoe krabbel je weer op na ontslag?
Gepubliceerd op
1 mei 2023 om 20:00
Bron / Fotografie
tekst Kim van der Meulen, fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
1 mei 2023 om 20:00
Bron / Fotografie
tekst Kim van der Meulen, fotografie Tom ten Seldam
Verlies je je baan, dan ben je niet alleen je werk kwijt: ook je zelfvertrouwen krijgt een knauw. Hoe krabbel je weer op?
Van iedereen in mijn team presteerde ik het beste,' zegt de 25-jarige Bailey Harris in de camera. 'Bovendien kregen vrienden die ook in big tech werkten een e-mail als er een ontslagronde kwam. Ik zag mijn ontslag dus niet aankomen.' Bailey werkte als recruiter bij een groot techbedrijf en is een van de vele Amerikanen die de afgelopen maanden hun baan verloren tijdens de grote ontslagrondes in de techwereld.
En dat ging er niet bepaald chic aan toe. Ze zag op een ochtend in januari op het nieuws dat bedrijven als Microsoft, Amazon en Alphabet tienduizenden banen zouden schrappen, ontdekte ineens dat ze niet meer kon inloggen op haar werklaptop en kreeg zo'n tien minuten later een berichtje van haar leidinggevende: 'Sorry.' Het Tiktok-filmpje waarin ze haar verhaal deed, werd meer dan 42.000 keer bekeken. Inmiddels delen zo veel Amerikanen hun ervaringen met baanverlies in ontslagvlogs, dat het een genre op zich begint te worden. Ze luchten hun hart, vinden herkenning in elkaars verhalen en laten zien hoe ze langzaam opkrabbelen uit het dal dat ontslag heet.
Ook in Nederland vielen ontslagen in de techbranche. Bij startups, maar ook bij grotere bedrijven als Philips en bol.com. Te horen krijgen dat je arbeidsovereenkomst wordt beëindigd kan een grote klap zijn. Ineens ben je niet alleen je inkomen kwijt, maar ook je dagelijkse structuur, sociale contacten en een deel van je identiteit. 'Als je zelf het initiatief neemt om te vertrekken, heb je het gevoel dat je de regie hebt,' zegt psycholoog en onderzoeker Janske van Eersel, die is gepromoveerd op rouw bij baanverlies. 'Wordt die keuze voor je gemaakt, dan heeft dat een veel grotere impact op je zelfvertrouwen, welzijn en geluk.' De klap komt het hardst aan als je ontslag ook nog eens onverwacht komt, onrechtvaardig voelt en je bevlogen bent in je werk. 'Als je je baan helemaal fantastisch vindt, er veel in hebt geïnvesteerd en heel betrokken bent bij de organisatie, heb je veel te verliezen,' verklaart Van Eersel.
Buitengesloten Ook als je je werk niet eens superleuk vond, is een onvrijwillig vertrek moeilijk te verkroppen. Als je werkgever besluit om de stekker eruit te trekken, word je namelijk afgewezen. En dat is pijnlijk, zegt Rebecca Vandenabeele, psycholoog en eigenaar van Lemongrass Coaching. 'Mensen die zijn ontslagen, voelen zich vaak niet gezien of erkend, of oneerlijk behandeld. Ze voelen zich buitengesloten. Daarnaast doet verlies pijn.'
Hoe je met die 'scheidingspijn' omgaat, hangt onder meer af van de manier waarop je met eerder verlies te maken hebt gehad. 'Het verliezen van je werk raakt aan andere verliezen die je in je leven hebt gehad. Ben je vaker afgewezen of heb je eerder te maken gehad met onvrijwillig verlies, dan kan een ontslag die verlieservaring uit het verleden triggeren,' zegt Vandenabeele. 'Daardoor kunnen mensen erg teleurgesteld of met zichzelf in de knoop raken.'
Hoe je uit die negatieve spiraal komt – of beter nog: voorkomt dat je daar überhaupt in belandt?
Je leest 't in &C's editie #5
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.