Het is over en uit (denk ik): wanneer zet je nou definitief een punt achter je relatie?

Body & Mind

Het is over en uit (denk ik): wanneer zet je nou definitief een punt achter je relatie?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

18 maart 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

tekst Claudia Witteveen, fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

18 maart 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

tekst Claudia Witteveen, fotografie Tom ten Seldam

Het is al een tijd niet écht leuk meer. Saai, ongezellig. Maar wanneer zet je nou definitief een punt achter je relatie? We zochten het uit voor &C's aprilnummer 'Fuck it, dan ben je maar een laatbloeier' en je leest hier een preview.

Stel ik me aan? Is dit niet iets wat elk stel vroeg of laat heeft? Gebeurt dit in een volgende relatie niet gewoon weer? Ligt het wel aan hem of haar? Ben ik echt ongelukkig genoeg om mijn hele leven op te blazen? Wordt het misschien vanzelf weer gezelliger? Of juist ongezelliger? En áls we dan uit elkaar gaan... krijg ik dan spijt? Of denk ik: dat had ik veel eerder moeten doen? Zomaar wat vragen die op een bankhangavond met veel wijn en vriendinnen voorbijkomen. Uit meerdere hoeken. Ben jij het niet die twijfelt aan je relatie, dan is het wel die ene vriendin, die op Instagram overigens een heel gezellige thuissituatie lijkt te hebben.

Dit soort vragen blijkt heel normaal. De antwoorden komen minder makkelijk. Twijfelcoach Paulien Timmer (Lang + Gelukkig) en relatietherapeut en mediator Gerwin Timmerman (Samen Uiteen) vertellen over de zin en onzin van relatietwijfels en rode vlaggen. 'Echt het overgrote deel van de vrouwen twijfelt aan haar relatie,' kopt Timmer 'm maar direct in. Ja, vrouwen. Mannen twijfelen natuurlijk ook, maar vrouwen zijn in heterorelaties nou eenmaal vaak de onderhouders, aldus Timmer. Dus die merken het vaak sneller als iets niet lekker loopt.

Lees ook: Huh, klopt er geen bal van de love languages-theorie?

'Die twijfel is zoveel normaler dan we denken. Maar het is ook een taboe. Ons beeld is: als je de ware vindt, dan is alles goed en ben je gelukkig. Zeggen dat je twijfelt, betekent dat je uit elkaar moet. Maar zo zwart-wit is het echt alleen in romcoms.' Er zijn natuurlijk legio mogelijkheden voor je je twijfels over je relatie omzet in een breuk of een scheiding. Er samen uit proberen te komen is er een. Een (twijfel)coach inschakelen een ander.

Of je gaat in relatietherapie. Wel een beetje tijdig, graag. Timmerman: 'Ik roep altijd dat mensen standaard zes jaar te laat in relatietherapie gaan. Ze hebben dat wetenschappelijk onderzocht, en het blijkt zelfs zeven jaar te zijn. Mensen zetten de stap om hulp te zoeken niet, omdat daar een taboe op rust. Ze komen pas in beweging als het écht niet meer gaat. Als het woord 'scheiden' al is gevallen. Dan is het vaak al te laat. Maar als je er een beetje op tijd bij bent, kun je heel snel grote veranderingen teweegbrengen. 'Op tijd' betekent: op het moment dat je merkt: we hebben het nog wel leuk, maar we hebben ook af en toe dingen die we vroeger niet hadden.'

Zwart-wit Ben je op tijd, dan heeft je twijfel potentieel grote nut. Wie weet blijkt je relatie nog prima te redden. Timmer: 'Kijk, we willen allemaal graag zekerheid, liefst voor de rest van ons leven. Maar dat is natuurlijk niet hoe het werkt. Je hebt geen controle op hoe je relatie gaat verlopen. Maar wel invloed. Je kunt ervoor kiezen te investeren in je relatie en zo het risico te beperken dat je moet scheiden. En dat begint vaak met het kweken van een realistischer beeld van relaties.'

Ze was zelf ooit groot romcomfan, vooral The Notebook viel in de smaak. Maar ook Timmer twijfelde een jaar of vijftien geleden aan haar relatie. Uiteindelijk kwam ze daar zo goed doorheen dat ze twijfelcoach werd en onderzoeken over relaties verslond. Ook een over The Notebook. Timmer: 'Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die romcoms leuk vinden een veel grotere kans hebben om ongelukkig te zijn in hun relatie. Juist omdat die films zo zwart-wit als wat zijn. The Notebook wordt vaak gezien als het summum van romantiek. Maar als ik 'm nu zie, denk ik: zo toxisch! Als dit in real life zou gebeuren, zouden ze nooit happily ever after zijn geweest. Het is haast een gevaarlijk voorbeeld. Een hele generatie vrouwen is opgegroeid met een verkeerd beeld van relaties. Ze denken dat twijfel betekent: einde oefening.'

Lees ook: Tussen de lakens: 5 redenen waarom het een goed idee is om niet samen te slapen als koppel

En dat hoeft echt niet zo te zijn, vindt ook relatietherapeut slash mediator Timmerman. Je kunt bij hem terecht als het niet lekker loopt, maar ook als je na therapiesessies besluit er toch een punt achter te zetten. Zo’n dertig à veertig procent van zijn cliënten gaat uiteindelijk van therapie naar scheiding. De meerderheid redt het. Terwijl zij ook zó twijfelden aan hun relatie, dat ze bij een therapeut op de bank belandden. Timmerman: 'Twijfel is geen red flag in een relatie, zeker niet. Problemen zijn potentie tot groei.'

Wat dan wel echte red flags zijn, hoe je goed omgaat met de twijfel en waar je echt op moet letten als je toch besluit uit elkaar te gaan? Je leest het hele artikel in &C's aprilnummer dat nu in de winkels ligt, of haal 'm vast hier:

Shop hier de nieuwste editie

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur