Body & Mind
Janke is partner én steunpilaar van Tom Egbers: 'De ophef was als een sneeuwbal die van een helling raast'
Gepubliceerd op
16 augustus 2024 om 20:00
Bron / Fotografie
interview Kim Palmaccio, fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
16 augustus 2024 om 20:00
Bron / Fotografie
interview Kim Palmaccio, fotografie Tom ten Seldam
Hoe is het als een goede vriend, partner of vader een bekende Nederlander is, in een mediastorm terechtkomt en gecanceld wordt? In &C's septembernummer komen vijf naasten aan het woord. Janke Dekker is de partner van presentator en journalist Tom Egbers.
Janke (60): 'Ik ben nooit boos geweest op mijn man. De aanleiding van alle ophef, een oude affaire die in een krantenartikel breed werd opgerakeld, was verleden tijd voor ons. Met het kort geding hebben we een punt kunnen zetten achter een jaar vol onzekerheid, angst en stress. De rechter vond geen feitelijke onderbouwing voor de beweringen.
Dat betekent niet dat alle problemen nu meteen zijn opgelost: de situatie was een grote aanslag op onze gezondheid. Tom kreeg hartproblemen. Eind vorig jaar ging het mis: hij kreeg een hartinfarct en werd opgenomen in het ziekenhuis. De cardioloog legde een direct verband met stress. We hebben hierover bewust gezwegen omdat mensen anders zouden zeggen dat we zielig doen. Hetzelfde geldt voor mijn paniekaanvallen, angsten en diagnose PTSS.
Veel mensen realiseren zich niet wat zo'n mediastorm, vaak vol onwaarheden, met iemand doet. Online en in talkshows werden we afgemaakt. In een talkshow beweerde iemand zelfs mij telefonisch te hebben gesproken, wat helemaal niet waar was. Het ging niet meer om de feiten. Alle ophef was als een sneeuwbal die van een helling raast. Ik probeerde die sneeuwbal te laten stoppen, maar dat had geen enkele zin. De eerste maanden werden we opgevangen door vrienden en buren, alsof we door een rouwperiode gingen. In groot contrast met de onlinewereld kregen we in het echte leven juist veel steun: bossen bloemen, bonbons, zelfhulpboeken, gekookt avondeten – soms van volstrekt vreemden.
Ik legde mijn functie als voorzitter van Mores neer, het meldpunt ongewenste omgangsvormen voor de Nederlandse culturele en creatieve sector, waar ik mij vier jaar lang voor heb ingezet, en focuste me op mijn gezin. Tegelijkertijd zocht ik iets waarmee ik me kon uiten. Tom kreeg een spreekverbod en daar moest ik me ook aan houden, maar niet mogen praten is heel slecht voor je gezondheid. Zo ontstond het idee voor een theatervoorstelling. Ik volg gewoon mijn hart, als een zelfonderzoek.
Het afgelopen jaar hebben we samen voortdurend gereflecteerd. Tom op zijn rol in de cultuur van NOS, ik zocht uit hoe ik omga met tegenslagen. Van jongs af aan heb ik geleerd: niet zeuren, grote glimlach opzetten en doorgaan. Ik leerde dat kwetsbaar zijn je verder brengt. In mijn voorstelling bespreek ik wat ik zelf heb gedaan in mijn leven waar ik nu op terugkijk en nu anders zou doen. We komen nu pas toe aan verwerken. Thuis zorgen wij voor een gestructureerd huishouden: gezond eten, geen alcohol, veel rust. Er is goede psychologische hulp. Met de kinderen gaat het inmiddels weer goed. Onze zoon is net afgestudeerd, met twee masters, waaronder een over politieke schandalen in de Nederlandse journalistiek van de afgelopen twintig jaar.
De discussie over grensoverschrijdend gedrag is verworden tot 'naming en shaming' en het echte gesprek is gestopt. Alleen maar wijzen naar elkaar gaat niet leiden tot verandering en verandering moet er komen – ook in de journalistiek: je hoeft niet het eerste medium te zijn met nieuws, wees maar het laatste zodat de lezer weet: als ik het daar lees, dan weet ik tenminste dat het goed is onderzocht.'
Benieuwd naar meer verhalen van mensen die een groot geheim met zich meedragen? Je vindt ze in &C's septembernummer 'Zwaar op je bek gaan' dat nu in de winkels ligt, of bestel 'm online:
Hier scoor je &C's septembernummer!
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.