Ook goedemorgen: dit is waarom je niet meer dan drie keer moet vegen

Body & Mind

Ook goedemorgen: dit is waarom je niet meer dan drie keer moet vegen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

17 september 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Noortje Luijk beeld Getty Images

Gepubliceerd op

17 september 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Noortje Luijk beeld Getty Images

Na de discussie over of je toiletpapier moet proppen of vouwen, luidt nu de vraag: hoe vaak veeg jij? Het juiste antwoord moet zijn: drie keer. Dat klinkt weinig, maar als we experts moeten geloven is drie toch echt het magische getal.

Je zou denken: hoe vaker vegen, hoe schoner en hoe schoner, hoe beter. Maar zo werkt het toch niet helemaal.

Hou 't bij drie keer Veeg je vaker dan drie keer? Volgens bekkenbodemfysiotherapeute Georgia Reupert-Allen is dat vragen om gedoe. In een TikTok video windt ze er geen doekjes om: ze legt haarfijn uit waarom je niet vaker dan drie keer moet vegen en wat je dan wél moet doen.

Als je vaker dan twee of drie keer moet vegen wordt dat faecal smearing genoemd. 'Dat betekent dat er te veel ontlasting achterblijft bij de ingang van de anus, zelfs nadat je klaar bent met poepen,' legt Georgia uit. Veeg jij er toch echt op los? Dan is dat geen reden tot paniek. In de video geeft Georgina meteen tips om dat aantal omlaag te brengen. Fijn, want haar advies will save the day (en je anus).

Lees ook: Koffie to go ongezond? Met zoveel koffies op een dag zit je in de gevarenzone

Zo veeg jij als een pro Volgens de fysiotherapeute helpt het om je bekkenbodem in een watervalvorm samen te knijpen. Voor wie hier niet meteen een beeld bij heeft (of wil hebben): geen zorgen, uitleg volgt. Georgia: 'Knijp de anus eerst twintig procent samen, daarna vijftig, tachtig en honderd, zodat je hem vier keer hebt samengeknepen als je klaar bent met poepen. Dit kan helpen om de sluitspier van de anus af te sluiten, wat voorkomt dat er kleine stukjes ontlasting bij de ingang blijven hangen.'

Als je hier last van hebt komt dit meestal omdat je externe sluitspier te zwak is, maar ook andere gezondheidsproblemen, zoals aambeien of littekenweefsel rond de anus, kunnen dit probleem veroorzaken. Werkt de waterval techniek niet? Dan adviseert Georgia om een bezoekje te brengen aan je huisarts. Better safe than sorry.

delen
Redactie

Het komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat uit alleen maar vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur