Body & Mind
Als je deze 1 minuut-ademhalingsoefening doet weet je of je gestrest bent (of niet)
Gepubliceerd op
5 april 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Freepik
Gepubliceerd op
5 april 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Freepik
Stress kan gekke dingen met je doen. Voor je het weet zit je elke vijf minuten op de wc of val je om van de hoofdpijn. Maar soms merk je niet eens dat je er zoveel last van hebt. Wil je daar snel achter komen? Luister dan effe naar je ademhaling, met déze oefening weet je zo hoe de vork in de steel zit.
Maar hoe weet je dan aan de hand van je ademhaling of je stress hebt? Daar weet holistische gezondheidsbeoefenaar Shannon Dahlum wel raad mee. Op TikTok kijkt zij naar de invloed van ademhalen op je stressniveau.
Lees ook: Dit simpele trucje helpt volgens een psycholoog tegen stress (en duurt nog geen 10 seconden)
Leg eens effe uit Eigenlijk is het niet een heel ingewikkeld verhaal. Je lichaam stuurt signalen naar je brein wanneer je je bedreigd voelt. Als na een avondje uit een catcall naar je hoofd wordt geslingerd, of als je 's avonds laat op de fiets een groepje vage types voorbij ziet lopen kan je lijf zich in twee stressfases bevinden: 'bevroren staat' en 'vecht of vluchten staat', maar wat heeft dat te maken met ademhaling? Die staat beïnvloedt hoe je ademt. Je gaat bijvoorbeeld snel ademhalen, of je krijgt hartkloppingen. Je zenuwstelsel geeft de gevaarsignalen af aan je bovenkamer, waardoor je - bewust of onbewust - paniek ervaart. Dat blijkt ook uit onderzoek, hierin is te zien dat hoe je ademhaalt daadwerkelijk je stemming, gedrag én cognities kunnen beïnvloeden. Die onrust ervaar je snel. Je ademt bijvoorbeeld vanuit de bovenkant van je borst, en dan geef je het signaal af dat je in een gevaarlijke omgeving bent. Want zo ademen doe je van nature alleen als je wordt bedreigd. Kijk maar eens effe wat je doet als je schrikt: je snakt naar adem vanuit de bovenkant van je borst en keel. Dit is een teken dat er iets mis is en dat je je klaar moet maken om weg te rennen of verstoppen.
Testen maar Maar stress ervaren we natuurlijk niet alleen bij echte noodgevallen. Nee, stress krijg je ook van een een-op-een-meeting invite van je baas, als je auto afslaat bij het stoplicht of als de prijzen van wasmiddel wéér omhoog gaan. En die stress stapelt zich allemaal op, terwijl jij denkt dat je hartstikke zen door het leven gaat. Om toch te weten of jouw lichaam veel stress ervaart, kun je dus letten op je ademhaling. We doen het met deze korte test: Stap 1. Zet je timer voor 1 minuut. Verander niets aan je postuur of ademhaling. Tel vervolgens hoeveel ademteugen je doet in die tijd - of laat je partner/vriend(in)/kind het telwerk doen. Belangrijk: in- en uitademen telt als één.
Stap 2. Nu je weet hoeveel keer je per minuut ademhaalt, kijk je aan de hand van de 'One Minute Breath Test' in de video onderaan dit artikel wat dat betekent. Als je 10 of minder hebt, ben je lekker rustig. Zit je boven de 20? Dan is er iets mis. Dit betekent dat je veel stress ervaart en meer last hebt van ontstekingen en een hoge zuurgraad in je zenuwstelsel.
Stap 3. Zeg je baan op, boek een enkeltje naar een all-inclusive resort op een tropisch eiland en log uit al je social media. Grapje... of niet?
Lees ook: Sophie durft niet naar de sterren te kijken: 'Doodsbang dat de grond onder mijn voeten verdwijnt'
Zo word je weer helemaal zen Voor minder stress in je lichaam hoef je - helaas - niet op vakantie. Het valt namelijk best snel te fixen. Ten eerste moet je werken aan je houding, vertelt Dahlum in de video. Doordat we de hele dag naar voren buigen - telefoons, huishouden, huilende peuters - krijgt je lijf niet de kans om vanuit onder in je buik te ademen. Zo word je wel geforceerd om door boven te ademen, en krijg je dus stress. Door rechtop te zitten heb je alle ruimte om goed door te ademen: hallo rustige gevoelens. Zo weten je hersenen dat alles goed is. Makkelijker gezegd dan gedaan, want veel mensen hebben echt een ademtherapie nodig om het goed onder de knie te krijgen.
Natuurlijk kun je niet door even te ademen al je stress op magische wijze laten verdwijnen. De test en de ademhalingsoefening zijn eerder een startpunt om erachter te komen dát je stress hebt - wat je eigenlijk ook al wel wist - en hoe je het onder controle krijgt, maar ze zijn geen oplossing voor je onrust. Hoe je wel echt van stress afkomt? Laat het ons a.u.b. weten zodra je hier achter komt, joe!
delen
Laudonne Roos
Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.