Met deze Japanse techniek leer je geld besparen als een pro

Body & Mind

Met deze Japanse techniek leer je geld besparen als een pro

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

23 januari 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

23 januari 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Na de succcesvolle boekenreeksen van opruimgoeroe Marie Kondo, kunnen we met gemak de conclusie trekken: Japanners zijn koningen in ordenen. Naast het ordenen van je huis en je kledingkast, is er ook een Japanse techniek waarmee je aan het einde van de maand geld bespaart. Als het aan de Japanners ligt is Kakeibo de weg naar succes.

Kakeh-wattes? Nu je dankzij Marie weet hoe je het allerbest je zomer- van je wintergarderobe kunt scheiden, die prulletjes zonder bestemming de deur uit gooit en je mappen administratie bij elke brief bijhoudt is het tijd voor de volgende stap: geld. Want mocht je elke maand eindjes aan elkaar moeten knopen of steevast aan het einde van de maand balen dat je wéér te weinig naar je spaarrekening hebt overgeboekt, dan is de levensstijl volgens de Kakeibo-techniek wellicht iets wat jou een eind op weg kan helpen.

Lees ook: Altijd blut? Met deze 50-30-20-methode lukt sparen je wél

Vier vragen Eigenlijk is het idee doodsimpel. Met Kakeibo houd je een budgetdagboek bij. Aan het begin van elke maand ga je zitten met je Kakeibo-boekje om een plan te maken hoeveel geld je uit gaat geven die maand, en hoeveel geld je wil besparen. Dit schrijf je vervolgens in je boek. De regel is wel dat alles wat je in dit boekje noteert ook daadwerkelijk volgt. Stick to the plan. Om dit plan te maken moet je jezelf voorafgaand aan het pennen vier vragen stellen: 1) hoeveel geld heb ik, 2) hoeveel geld wil ik wegzetten, 3) hoeveel geld geef ik daadwerkelijk uit en 4) hoe kan ik dat verbeteren?

Vier categorieën Vervolgens verdeel je het geld dat je die maand van plan bent uit te geven in vier categorieën: overleven (eten, vervoer, huur, zorgverzekering, etc.), optionele zaken (kleding, afhaaleten, bioscoop, uiteten, make-up, accesssoires, etc.), cultuur (kranten, boeken, muziek, films, concerten, etc.) en een 'extra' categorie (onverwachte uitgaves zoals cadeaus of kleine reparaties). Mocht je next level willen gaan dan kun je zelfs bepaalde bedragen pinnen en voor bepaalde categorieën alleen dat budget mogen uitgeven.

Aan het einde van de maand Is de maand voorbij? Dan pak je je Kakeibo-boekje erbij, en ga je in kaart brengen hoe je het er die maand vanaf hebt gebracht. Waar ging het goed? Waar mis? Bij welke categorieën ging het goed of fout? Plus je maakt een plan hoe je het de aankomende maand anders gaat doen, om je persoonlijke doelen te behalen. De truc bij deze techniek is vooral dat je eerlijk bent, en geen onrealistische doelen gaat stellen – dat zorgt alleen maar voor teleurstelling. 

De techniek om op deze manier geld te besparen, stamt al uit 1904. Schrijver Fumiko Chiba lanceerde dit Engelstalige Kakeibo-boekje. Het is gelukkig heel betaalbaar. Moet ook wel, anders past het niet binnen die vier categorieën. Je moet ergens beginnen hè.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind