Doe mij maar zo'n dupe: waarom gaan we toch zo geweldig goed op die goedkope alternatieven?

Body & Mind

Doe mij maar zo'n dupe: waarom gaan we toch zo geweldig goed op die goedkope alternatieven?

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

8 juni 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

8 juni 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Je kent het lekkere gevoel vast wel wanneer je een goedkopere variant op een bekend – én fokking duur – beautyproduct vindt, waarvan men ook nog eens beweert dat het net zo goed werkt. Social media staat vol met tips voor deze dupes, die daarna als warme broodjes over de toonbank vliegen.

Waarom gaan we eigenlijk zo lekker op die dupes? Want we weten zelf heus wel dat die serum van vijf euro echt niet zo goed werkt als die serum van tachtig euro. Toch hebben we het ervoor over. En we houden het niet bij de beautyproducten. Goedkopere versies van een bekende tas die je bij een winkel om de hoek kan kopen laten we zeker niet liggen, en we scheppen hier vervolgens flink over op als we onze aankoop aan een collega laten zien: 'Mooi, hè? Kostte maar acht ekkies.'

Lees ook: Jennifer Aniston zweert bij deze betaalbare lippenbalsem

We love goedkoop Onze dit-moet-ik-absoluut-hebben alarmbellen gaan voornamelijk rinkelen als we het woord goedkoop of betaalbaar horen. Wedden dat jij ook geprikkeld werd door de link die je hierboven ziet staan? Wij Nederlanders houden van goedkoop. Het zit in ons bloed en we zijn er trots op. Maar wij zijn met ons kikkerlandje niet de enige met dit gedrag. Als iemand beweert dat een goedkoop product hetzelfde resultaat heeft als een duur product grijpen consumenten dat met beide handen aan. Een grote veroorzaker van dit gedrag is – wanneer ook niet – social media.

Fokking FOMO FOMO, oftewel fear of missing out, zorgt ervoor dat jij mee wil gaan met hypes, omdat je niet de enige wil zijn die zo'n product niet heeft. Heb je zo'n dupe binnengehaald, krijgt je brein een flinke shot dopamine (het genotshormoon), waardoor je al snel op zoek gaat naar de volgende dupe. Vandaar dat de verkoop van de dupes vaak harder gaat dan de verkoop van het originele dure product. Omdat een product goedkoop is gebruiken consumenten er meer van en kopen ze het vaker. Da's voor een bedrijf lekker simpel cashen. Jij wordt aangezet om meer te kopen dan je in eerste instantie nodig had, en zo geef je uiteindelijk misschien wel hetzelfde bedrag uit als de prijs van het originele product.

Lees ook: Waarom je niet klakkeloos met elke skincare-hype wil meegaan

Grip op je portemonnee Of de dupes écht zo goed werken als het originele product is niet altijd vast te stellen. De ene keer komen ze aardig in de buurt, terwijl het goedkope product de andere keer lang niet in de buurt komt van zijn dure voorbeeld. Je kunt jezelf dan ook afvragen of je die dupe écht nodig hebt, of dat je toch liever wat meer uitgeeft voor betere kwaliteit. Als je vaker stilstaat bij je aankopen en je dit-moet-ik-absoluut-hebben alarmbel in twijfel trekt, scheelt je dat misschien wel een boel onnodige aankopen. Of doe het lekker wel, wij kunnen ook niet zeggen dat we zelf nooit in die trucs trappen.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur