Body & Mind
Er bestaat zoiets als een back-up partner en best veel vrouwen hebben er een
Gepubliceerd op
7 oktober 2023 om 13:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
7 oktober 2023 om 13:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Ook wel standby lover genaamd. Of nog leuker: reservewielliefhebber. Deze termen verwijzen naar het al in gedachte hebben van een potentiële toekomstige romantische en/of seksuele partner, mocht je huidige relatie op de klippen lopen. Gewoon, voor de zekerheid.
Denk je nu: maar dat is toch helemaal niet eerlijk tegenover naar je huidige partner? Kan zijn, maar toch heeft meer dan de helft van de vrouwen een dergelijk plan B volgens Brits marktonderzoeksbedrijf OnePoll.com. Dat gaat overigens niet alleen over vrouwen die zich nog in de datefase begeven, maar ook over getrouwde vrouwen. En daar lijkt best een logische verklaring voor te zijn. Lees ook: Deze 4 problemen worden het vaakst besproken bij de seksuoloog
Daar is Darwin Daarvoor grijpen we even terug naar de evolutietheorie. Wij mensen passen, bewust en onbewust, verschillende voortplantingstechnieken toe, ook als we ons niet per se wíllen voortplanten. Een simpel voorbeeld hiervan is dat we de neiging hebben onszelf mooier te maken als er iemand in de buurt is die we leuk vinden. Het schijnt zelfs dat we ons (onbewust) kleden naar het type relatie dat we met iemand willen. Zien we iemand wel zitten voor de lange termijn, dan zouden we elegantie en loyaliteit uit willen stralen. Gaan we vooral voor een leuke nacht, dan benadrukken we onze seksualiteit vermoedelijk meer. Een wat traditioneel beeld zou je kunnen zeggen, maar er zit ongetwijfeld een kern van waarheid in. Nou goed, nog zo'n voortplantingstechniek is het hebben van partnerzekerheid. Een soort zorgverzekering, maar dan niet voor een gebroken been, maar voor een gebroken liefdesrelatie. Om een volgende generatie te baren en vervolgens succesvol op te voeden is een partner namelijk nodig of op z'n minst handig, en dus zouden we er graag een achter de hand hebben.
Liever niet alleen Hoewel het niet gek klinkt dat ons basisinstinct hierop aanstuurt, is deze verklaring wel wat (we zeiden 't al) traditioneel en bovendien heteronormatief. Een andere uitleg is dat we gewoon niet alleen willen eindigen, verzonken in liefdesverdriet. Nee, liever fietsen we er een reservewiel in om samen de scherven mee op te rapen. Ook zou het tijd schelen als we al iemand in gedachten hebben. In andere woorden: als het erop aankomt, zijn we een stelletje opportunisten. Ten slotte kan zo'n back-up partner, in het geval dat diegene jou ook wat aandacht teruggeeft, ons zelfvertrouwen opkrikken. Toch lekker, bewonderd worden door meer mensen dan alleen je eigen lief. Lees ook: Seks in je slaap: dit zijn de vijf redenen waarom je seksdromen hebt
Groener gras Aan verklaringen geen gebrek, dus gek ben je niet als je ook een zeker persoon op het oog hebt. Natuurlijk hoeft het niet het einde van je relatie te betekenen. Wél kan het een negatieve invloed hebben, zo vertelt professor psychologie Elizabeth Lomardo. We kunnen ons er minder door genoodzaakt voelen om onze relatie door een moeilijke periode te loodsen en eerder de handdoek in de ring gooien. 'Het kan ertoe leiden dat we onze huidige partner gaan vergelijken met de potentiële. En zodra er stressvolle tijden de kop opsteken, lijkt het gras al gauw groener aan de overkant.' In hoeverre jij je fantasie de vrije loop wil laten gaan? Blijft aan jou. We willen je er alleen nog even vriendelijk aan herinneren dat Ryan Gosling nog altijd getrouwd is, en wellicht dus niet zoveel potentie heeft als je denkt. Je weet wel, voordat je alles voor 'm op het spel zet.
delen
Anne van Aartrijk
InstagramAnne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 en getogen in Brabant. Ze heeft een fikse kaasstengelverslaving, zit het allerliefst in de bioscoop en gebruikt voor een volwassene opvallend vaak het woord 'knutselen'. Minstens zo opvallend: de hoeveelheid roze in haar leven.