Kun je je ook zo slecht concentreren? Misschien ligt het aan je popcorn-hoofd

Body & Mind

Kun je je ook zo slecht concentreren? Misschien ligt het aan je popcorn-hoofd

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

10 maart 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

10 maart 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Ken je dat gevoel, alsof je aandachtsspanne net zo kort is als die van een acht weken oude puppy? Rennend richting je speelgoed - hé, een vogel! Wow, waar was ik? O ja, speelgoed. Zou er nog eten zijn? Oeh, een bal! Maar dan tijdens een vergadering van twee uur lang over de financiële staat van het bedrijf waar je voor werkt.

Je bent niet alleen. Welkom in de wereld van het 'popcorn-hoofd', een gloednieuw fenomeen in de psychologie.

Lees ook: Huh, klopt er geen bal van de love languages-theorie?

Pop, pop, pop De vergelijking tussen je hoofd en een zak magnetronpopcorn lijkt misschien vergezocht, maar het is best treffend. Door constante overstimulatie aan prikkels gaan onze hersenen op een razendsnel tempo werken. Het gevolg? Een continue stroom van gedachten die blijven poppen en je concentratie verstoren. De voel je vast al aankomen: de digitale wereld is weer eens de grote boosdoener. Psychologen zien steeds vaker het popcorn-hoofd verschijnen, vooral door ons intensieve gebruik van telefoons, computers en sociale media. Constant online zijn beïnvloedt hoe onze hersenen informatie verwerken, en met name bij jongeren leidt dit tot een verminderde aandachtsspanne.

Hallo, blijf je erbij? Psycholoog Dannielle Haig legde aan Glamour uit dat het internet met een algoritme bijna alles op onze persoonlijke interesses afstemt. Handig, want zo zien we bijvoorbeeld geen waardeloze reclames voor mannen-onderbroeken. Maar, dit zorgt er ook voor dat het beloningssysteem in onze hersenen overuren draait. We verwachten constant snelle beloningen online, en als die uitblijven, zoeken we verder. Kortom, het internet traint ons brein eigenlijk om van de ene naar de andere beloning te springen. Snap je?

Op de lange termijn kan dit echt veranderen hoe je hersenen werken. Ja, beetje eng, vinden wij ook. Het heeft invloed op alledaagse bezigheden. Je zou bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat je geen lange boeken meer kunt lezen, of dat je gesprekken met vrienden oppervlakkiger worden omdat je moeite hebt om je aandacht erbij te houden. Misschien heb je wel enorm veel moeite om dit korte artikel te lezen?

Lees ook: Met deze militaire truc slaap je binnen 2 minuten Stop de pop(corn) Maar, geen stress, we fixen dit. Gelukkig zijn er slimme trucjes om je hersenen weer tot kalmte te manen:

  • Plan om te beginnen wat digitale detox-momenten in. Dat zijn momenten waarin je alle technologie even uit zet, om je hersenen even op adem te laten komen. Geef jezelf intussen wat 'kalme' prikkels. Luister naar rustige muziek, ga wandelen in de natuur of doe de activiteit in de volgende stap:

  • Mindfulness en meditatie kunnen wonderen doen. Ze leren je om lekker in het hier en nu te blijven, weg van die popcorn-chaos. Bouw het rustig op, en pak zo nu en dan een momentje om tot jezelf te komen.

  • En probeer eens één ding tegelijk te doen in plaats van continu te multitasken - ja, ook online. Niet alleen je laptop heeft twintig tabbladen open staan, jouw brein heeft dat ook. Is moeilijk, maar je kunt het.

En nu? We hopen maar op het beste. Even kijken waar we over tien jaar zijn. En hé, als onze hoofden dan helemaal verpest zijn door al dat popcorngedoe, dan bekijk het maar zo: het klinkt in elk geval wel leuk.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind