Probeer je een buitensporige uitgave te verantwoorden? Pas je toch gewoon 'girl math' toe

Body & Mind

Probeer je een buitensporige uitgave te verantwoorden? Pas je toch gewoon 'girl math' toe

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

1 september 2023 om 19:00

Gepubliceerd op

1 september 2023 om 19:00

Concertkaartjes, een kneiterdure jurk of de Dyson Airwrap. Af en toe komen er (potentiële) uitgaven voorbij waarbij je denkt: het moet eigenlijk een nee zijn, maar alles in me schreeuwt ja. Gelukkig is daar *heaven sound effect* girl math.

Girl math houdt eigenlijk in dat je op een creatieve manier grote of onnodige aankopen verantwoordt. Neem bijvoorbeeld die Dyson Airwrap. De populaire föhn kost op dit moment minimaal 549 euro. Gigantisch veel voor wat warme lucht, maar stel dat je 100 van die 549 betaalt met contant geld dat je ergens in een spaarpot vond. Dat voel je niet op je bankrekening, dus dat is min of meer gratis. Die overige vierenhalve meijer verdeel je over vijf jaar, de tijd dat je minimaal met dit dure apparaat hoopt te doen. Als je in die vijf jaar elke week drie keer je haar föhnt, dan kom je op 780 keer föhnen. Deel je de overige 449 euro weer door dat aantal, dan kom je voor een prachtige coupe uit op 58 cent per keer. Een koopje, eigenlijk. Twijfel je nu nog? Nee?

The girl math is mathing. Lees ook: Vergeet love languages: er bestaan meme love languages en dít is die van jou

En het gaat maar door Een andere overtuiging die precies in het girl math-straatje past is dat als je een item retourneert en je de terugbetaling ontvangt, je praktisch geld hebt verdiend. Of dat als je een paar maanden van tevoren je vakantie betaalt, die vakantie gratis is tegen de tijd dat je gaat. Net als alles dat je koopt met geld dat je in je zak vindt. Oh, en alles onder de vijf euro kost sowieso geen geld, dat kun je blijven kopen.

Wat nou schaamte? Nu is girl math niet per se nieuw - we houden onszelf deze onlogische logica al jaren voor - de manier waarop we er tegenwoordig mee omgaan is wel nieuw. Op TikTok is te zien hoe het niet alleen meer gebruikt wordt om schaamte weg te lachen, maar steeds meer wordt omarmd. En dat ook bevraagd wordt: waarom vinden we het eigenlijk nodig om dergelijke aankopen te verantwoorden? Natuurlijk, die Taylor Swift-tickets moeten niet ten koste gaan van je huur, maar verder moet het toch kunnen om jezelf af en toe te trakteren? Lees ook: Exit met je ex: is vrienden blijven met je ex nou wel zo'n goed idee?

Volgens Tori Dunlap, een Amerikaanse ondernemer die educatieplatform Her First 100K oprichtte en boek Financial Feminist schreef, heeft dit te maken met het financiële advies dat veel traditionele experts nog geven. Namelijk: geen geld uitgeven aan onnodige dingen. 'Het gaat dan vooral om stoppen met geld uitgeven aan koffie to go's, manicures of designertassen. Nooit gaat het om seizoenkaarten, videogames of golfclubs,' vertelt ze aan Refinery29. 'We worden verteld dat de reden dat we niet rijk zijn is dat we geld uitgeven, en dan vooral aan dingen die als vrouwelijk bestempeld worden.' Natuurlijk is girl math niet iets dat alleen vrouwen toepassen, het zijn wel vrouwen die het vaakst te kampen hebben met schaamte rondom geld, veroorzaakt door, precies zoals Dunlap al zegt, patriarchale standaarden.

De moraal van het verhaal? Geef je geld lekker uit zoals jij dat wil, zónder schaamte. Maar vergeet je huur niet. En je zorgverzekering. Toch ook best handig.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Is verslaafd aan kaasstengels en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur