Body & Mind
Top of flop: hoe gezond is het écht om Keltisch zeezout in je water te stoppen?
Gepubliceerd op
4 juni 2023 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
4 juni 2023 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Op social media gaat de lifehack massaal rond: het drinken van water met een snufje Keltisch zeezout. Mensen beweren dat normaal water niet genoeg hydrateert, en dat de kleinste hoeveelheid van het zout dit probleem al oplost. Klopt dat wel? En hoe gezond is het écht?
Wij zetten onze mythbusters pet op en gingen op zoek naar het antwoord. Allereerst willen we weten wat dat Keltisch zeezout precies is. Het is een zout (duh) dat wordt 'geoogst' aan de kust van Frankrijk. Normaal zeezout komt uit verdampt zeewater, maar dit zout komt uit de Franse zoutmoerassen. Het Keltische zeezout zou minder natrium bevatten en meer mineralen, en daarom gezonder zijn dan gewoon tafelzout.
Lees ook: Waarom het internet in de ban is van de virale '3 drink-theory'
Gezond of nie? Volgens het voedingscentrum zijn de verschillen in natriumgehaltes te klein om te zeggen dat het Keltische zeezout gezonder is. Natrium hebben we nodig om onze vochtbalans te regelen, maar ook de bloeddruk en spiercellen. Per dag mogen we maximaal 1,5 gram natrium innemen, dat komt neer op zo'n 1,5 theelepel zout. Da's dus niet veel, en volgens de hartstichting krijgen we gemiddeld al 9 gram zout per dag binnen. Waarom stoppen mensen dan alsnog dat zout in hun water? Komt door dit soort video's:
Het klinkt te mooi om waar te zijn In de video legt de vrouw uit dat door een snufje Keltisch zout aan je water toe te voegen, de mineralen in het water via het zout makkelijker in je lichaam kunnen komen. Ze zegt: 'Als je veel water drinkt maar veel moet plassen neemt je lichaam niet genoeg mineralen in zich op.' Ze lijkt best een punt te hebben, voel jij je al geinfluenced ?
Dan ben je niet de enige. De truc wordt massaal toegepast, en mensen beweren zich gezonder te voelen door het zout. Het klopt dat er meer mineralen zitten in Keltisch zout dan in gewoon zeezout, maar deze hoeveelheid mineralen is volgens dit onderzoek alsnog láng niet genoeg. Als je met het zout aan je dagelijkse dosis van deze mineralen wil komen heb je 2,4 kilo (!) zout per dag nodig. En dat wil je dus niet, want te veel zout verhoogt de kans op hoge bloeddruk, hartinfarcten, nierschade en een beroerte.
Lees ook: Blijkbaar heeft je iPhone een geheime knop, en hier zit-ie
Hoe dan wel? De conclusie is dat te veel zout nooit goed is. Het Keltische zeezout is iets gezonder dan je gewone tafelzout, vandaar dat koks dit zout ook graag gebruiken. In het Nederlandse kraanwater zitten genoeg mineralen, daar is geen extra zout voor nodig. Merk je dat je vaak moet plassen als je water hebt gedronken? Dan kan het zijn dat je te veel water in één keer drinkt, waardoor je lichaam niet genoeg tijd heeft om alle mineralen op te nemen. Als je plas een lichte kleur heeft betekent het dat je genoeg drinkt. Als je toch het idee hebt dat je niet genoeg gehydrateerd wordt is het advies om even contact op te nemen met je huisarts.
Hetzelfde geldt als je tóch de lifehack van het water met Keltisch zeezout wil uitproberen. Hoewel de kleine hoeveelheid in het water geen kwaad kan, raden experts aan om eerst het advies van je huisarts na te vragen voordat je met deze truc begint.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.