Trauma dumpen bij je kapper: hartstikke lekker, maar het is schadelijker dan je denkt

Body & Mind

Trauma dumpen bij je kapper: hartstikke lekker, maar het is schadelijker dan je denkt

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

13 september 2023 om 17:00

Gepubliceerd op

13 september 2023 om 17:00

Er is weinig zo lekker als lullen met je kapper. En dan hebben we het niet over een beetje bijkletsen. Sommige mensen zien die maandelijkse kappersafspraak zelfs als een bezoekje aan de psycholoog – maar dan zonder moeilijke vragen. Heerlijk. Alleen minder voor je kapper, blijkt uit onderzoek. 

Terwijl jij na afloop tevreden weg gaat met een leeg hoofd en een nieuwe coupe, blijft je kapper achter met een nieuw traumatisch verhaal om te verwerken en meer kans op een depressie. Tot over zes weken!

Je hart luchten bij de kapper Want het houdt niet op bij die paar uur dat jij in de kappersstoel zit. Per jaar luisteren haarspecialisten namelijk gemiddeld 2.000 uur naar hun klanten, blijkt uit onderzoek van L'Oréal Professionnel Head Up. We rekenen het effe voor je uit: dat zijn 83 volle dagen luisteren naar andermans trauma's. Prima als je daarvoor opgeleid bent, maar – verrassing – dat is je kapper niet.

Lees ook: Zo maak je de retestrakke sleek bun van Sofia Richie Grainge

'Trauma dumping is het afwentelen van een traumatische ervaring op iemand die mogelijk niet gekwalificeerd is om ermee om te gaan,' legt klinisch psycholoog Karen Gerber uit aan Refinery29. Jij krijgt dan wel sociale en emotionele ondersteuning, maar wat moet je kapper met al die verhalen wanneer jij weer de deur uitloopt? 'De kapper kan moeite hebben met het verwerken van de informatie. Het gevolg is een secundair trauma.' Oftewel: je raakt getraumatiseerd door een trauma wat niet van jou is, maar wat iemand anders aan je vertelt.

Mentale klachten Toch vervullen ze vaak die belangrijke rol van ondersteuners en luisteraars. Dat maakt het vak juist zo mooi, kun je zeggen, maar wel tot op zekere hoogte. Uit het onderzoek van L'Oréal, waar 1.750 kappers voor zijn ondervraagd, bleek dat 65 procent tijdens hun carrière hierdoor te maken heeft gehad met angst, burn-out of depressie. 

Lees ook: Knap kunstje: zo plak je nepwimpers als een pro Veel haarstylisten zouden ook lijden aan 'compassiemoeheid'. Het dagelijks inleven en luisteren naar klanten zorgt voor nadelige psychologische effecten als stress en mentale uitputting. Een onderzoek uit 2020 liet zien dat compassiemoeheid het vermogen om helder te denken verstoort en emoties uit balans brengt. Kappers kunnen zich hierdoor lichamelijk uitgeput voelen en sociaal geïsoleerd raken. Tuurlijk, de ene kan er beter tegen dan de ander, maar Jana (21) merkt er ook de gevolgen van – ook al ziet ze in hoe belangrijk het voor klanten is om tegen haar aan te praten. 'De klant wil gewoon zijn of haar hart luchten, maar door al die gesprekken is mijn energie aan het einde van de dag op.'

Lees ook: 5 dingen die je jezelf wil afvragen voordat je een pony knipt

Of je nog op vakantie gaat  Nu hoef je voortaan niet muisstil in de kappersstoel te kruipen, maar vraag gewoon even of je kapper vandaag de ruimte heeft voor al jouw verhalen. Is jouw hart weer gelucht én kan je kapper vannacht nog slapen. En misschien is het ook niet erg om het gewoon weer effe over de vakantie te hebben.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen