Body & Mind
Waarom vergeten we onze dromen eigenlijk zo snel na het wakker worden?
Gepubliceerd op
2 juli 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Valentina Vos
Gepubliceerd op
2 juli 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Valentina Vos
'Ik heb vannacht zo raar gedroomd,' zeg je tegen je partner als je 's ochtends wakker wordt. 'Waarover dan?' vraagt je partner. 'Euh...' shit, je bent het helemaal vergeten, 'ik weet het niet meer.'
Gemiddeld dromen we zo'n vijf á zes keer per nacht. De een droomt dat ze als superheld de wereld aan het redden zijn, en de ander droomt dat ze ineens poedelnaakt in de trein zitten – nee hoor, we spreken heus niet uit ervaring. Alle mensen dromen, maar niet iedereen kan z'n dromen onthouden. Ligt dat aan je geheugen? Of kun je daar niet zoveel aan doen?
Lees ook: Seks in je slaap: dit zijn de vijf redenen waarom je seksdromen hebt
Once upon a dream Dromen doen we tijdens de REM-slaap, dat is de fase waarin je het diepst slaapt en gebeurt meestal zo'n negentig minuten nadat je in slaap bent gevallen. In deze fase zijn je hersenen bijna net zo actief als wanneer je wakker bent. De een droomt heel realistisch, in kleur en kunnen zelfs bewuste beslissingen maken tijdens een droom terwijl een ander heel licht en kort droomt.
Er bestaan verschillende theorieën over waarom we dromen. Sommige wetenschappers zeggen dat we tijdens onze droom belangrijke vaardigheden oefenen. Anderen zeggen dat de nachtelijke activiteit van de hersenen noodzakelijk is om overdag weer te kunnen functioneren, en wordt tijdens het dromen nutteloze informatie uit je geheugen gewist.
Op naar dromenland Omdat er zoveel theorieën bestaan over waaróm we dromen, bestaan er ook meerdere theorieën over waarom we ze weer vergeten. Volgens onderzoeker Antti Revonsuo dromen we alleen om het echte leven te oefenen, en vindt ons brein het onnodig om deze oefeningen op te slaan in het geheugen. Alhoewel we niet echt begrijpen waarom we in een ravijn moeten vallen om 'het leven te oefenen'.
Lees ook: Guilty: dit betekent het als je vreemdgaat in je droom
Wat wel een stuk logischer klinkt is dat mensen die dieper slapen hun dromen vaker vergeten. Uit onderzoek bleek dat mensen die vaak hun dromen onthielden 's nachts een hogere doorbloeding hadden in het hersengebied dat over geheugen gaat. Daarnaast zorgt dit deel van de hersenen ervoor dat je gevoeliger bent voor externe prikkels waardoor je 's nachts sneller wakker wordt, en dus minder snel in een diepe slaap belandt.
Zo onthoud je ze wel Maar hoe diep je slaapt is niet altijd de reden waarom jij je dromen vergeet. Het kan zijn dat je 's ochtends heel abrupt wakker wordt door de wekker, waardoor je brein geen tijd heeft om dromen op te slaan. Ook stress is een grote oorzaak voor het vergeten van je dromen, net als bepaalde medicatie die je nachtrust kunnen beïnvloeden.
Wil je ze juist graag onthouden? Zorg dan dat je 's ochtends rustig wakker kunt worden. Leg wat pen en papier naast je bed zodat je je droom snel op kunt schrijven, voordat je brein zich gaat focussen op de dagelijkse bezigheden. Drink geen alcohol voor het slapen gaan, want dat verstoort je REM-slaap, en vertel jezelf voor het slapen gaan dat je je dromen wilt onthouden. Zo beleef je de dromen namelijk bewuster.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.