Waarom zelfs de beste communicators nog ruzie krijgen met hun partner op WhatsApp

Body & Mind

Waarom zelfs de beste communicators nog ruzie krijgen met hun partner op WhatsApp

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

13 juli 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

13 juli 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

We kunnen (en willen) niet meer zonder de groene app op onze telefoon, maar of-ie altijd zo goed is voor onze relaties? Dat weten we niet. Soms kan het daar flink escaleren tussen jou en je partner, terwijl jullie wellicht amper ruzie hebben als jullie bij elkaar zijn. Hoe zit dat? 

Allereerst de oorzaak die je waarschijnlijk al verwachtte: via tekstberichten is er sneller sprake van een misverstand. Doordat we geen gebaren, intonatie of nadruk in kunnen zetten zoals we bij een face-to-face gesprek wel kunnen, is het moeilijker om elkaar te begrijpen. De ontvanger is eerder geneigd het bericht anders te interpreteren dan de verzender het bedoelde. Daar komt bij dat we ons als verzenders overschatten. Dit onderzoek van de Universiteit van Chicago liet twee groepen mensen een bericht versturen: de ene getypt, de ander ingesproken. In beide groepen had men er wel vertrouwen in dat hun boodschap goed aan zou komen. Ruim 80 procent was daarvan overtuigd, terwijl van de getikte berichten slechts de helft goed begrepen werd. Bij de ingesproken berichten lag dat hoger, zo'n 75 procent, wat weer bevestigt dat intonatie het een stuk makkelijker voor ons maakt. Wellicht moeten we ons toch maar wagen aan die ellenlange voicememo's die we, precies ja, zo irritant vinden. Lees ook: Ben jij nooit ziek? Zou zomaar eens met de grootte van je billen te maken kunnen hebben Uit verveling Wat texting (sorry, de Nederlandse vertaling sms'en doet ons te veel aan nokia's uit 2007 denken) ook ingewikkeld maakt, is dat we het vaak doen vanuit een plek van verveling. Natuurlijk, de behoefte om even bij je partner in te checken hoe diens dag is of om los te gaan over je eigen dag is oprecht, maar wanneer stuur je deze berichten? De kans is groot dat je dat doet wanneer je op de trein staat te wachten, je tijdens de lunchpauze uitgepraat bent met collega's of wanneer je alleen op de bank zit. Het zorgt ervoor dat je even uit je huidige situatie kunt ontsnappen. Hartstikke fijn, maar het kan er ook voor zorgen dat een gesprek met je partner sneller een bepaalde, niet heel positieve kant op gaat.  Wat dan? Moet je er dan maar mee nokken, je partner bellen als je wat te melden hebt en verder je klep houden tot je diegene weer ziet? Kun je proberen, maar gezien onze massale telefoonverslaving wensen we je daar veel succes mee. Een paar dingen die wel zouden kunnen helpen is de regel instellen dat conflicten niet opgelost mogen worden via berichten en dat je je telefoon even weglegt als je boos wordt. Ook wordt aangeraden hele lange berichten en het stellen van veel achtereenvolgende vragen te vermijden, omdat dat dat gemiddeld gezien bij veel mensen op hun zenuwen werkt.  Alhoewel, soms is het heerlijk om je partner een beetje op te naaien. Kijk maar effe. 

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 en getogen in Brabant. Ze heeft een fikse kaasstengelverslaving, zit het allerliefst in de bioscoop en gebruikt voor een volwassene opvallend vaak het woord 'knutselen'. Minstens zo opvallend: de hoeveelheid roze in haar leven.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen