Eb en vloed voor beginners: gewoon, voor als je ooit nog aan Expeditie Robinson mee wil doen

Entertainment

Eb en vloed voor beginners: gewoon, voor als je ooit nog aan Expeditie Robinson mee wil doen

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

4 september 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

fotografie Shotbysud

Gepubliceerd op

4 september 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

fotografie Shotbysud

Het is wat. Je wordt op een afgelegen eiland gedropt, moet op stel en sprong een hut bouwen om in te slapen en ook nog eens je eigen eten fiksen. En dan bedenk je eindelijk wat, word je gesaboteerd. Door Moeder Natuur nota bene.

Het overkwam zangeres Eva Simons in de eerste dagen van haar Expeditie Robinson, wat dit weekend uitgezonden werd. Samen met journalist Iris van Lunenberg belandde ze op afvallerseiland, waar ze een geniaal plan - dat leek het tenminste - bedacht. Als je 's avonds een pan ingraaft, dan vallen daar 's nachts allemaal krabben in die er niet meer uit kunnen en heb je 's ochtends een overheerlijk broodje krabsalade. Klopt ja, als het natuurlijke proces dat eb en vloed heet niet bestond. Bestaat dus wel. Eindstand: pan weg.

Kijk, nu kunnen we van alles zeggen. Die neiging is er ook, dat willen we best toegeven. Maar heel eerlijk? Als je ons op een of ander Maleisisch eiland aan ons lot overlaat, dan hebben wij ook geen flauw idee op welk moment het waterpeil daalt of stijgt. Dus voor de ontzéttend grote kans dat dat ooit nog gaat gebeuren: dit is eb en vloed 101. Want als we ooit meedoen, dan willen we natuurlijk overwinnen. Hè hè. Lees ook: Meerdere oud-deelnemers Temptation Island melden zich met psychische klachten

Magneten Dat eb laag water is en vloed hoog water is, zo ver komen we nog. En dat dat iets te maken heeft met de maan, dat kan ook Eva vast opdreunen. Maar verder? Komt-ie. De aarde, zon en maan werken als magneten op elkaar. De maan draait om de aarde (geheugenopfrisser: dat duurt dus een maand) en trekt het water op onze planeet naar zich toe. Dan krijg je vloed. De aarde draait ook zelf rond (je weet wel, in 24 uur), waardoor de maan steeds een ander stuk water naar zich toetrekt. Het water dat niet aangetrokken wordt, wordt lager. Ta-da, eb.

Waar het iets ingewikkelder wordt, is dat dat twee keer per etmaal gebeurt. Als de maan aan de ene kant van de aarde staat en het water daar naar zich toetrekt, dan is het aan de andere kant van de aarde namelijk ook vloed. Dat wordt veroorzaakt door een kracht die je zou kunnen vergelijken met een centrifuge of een emmer met water die je rondzwaait en waar niets uitvalt omdat het water een bepaalde kant op wordt geslingerd. Op dezelfde manier wordt het water aan de andere kant van de aarde dan de maan toch die kant op geslingerd en ontstaat daar ook vloed. Effe visueel:

Tideschart Wanneer het dan precies eb en vloed is in Maleisië, je weet wel, voor als je met je rugzak die kant op trekt om een titel binnen te harken? Dat kunnen we je niet precies vertellen. De tijden schuiven elke dag op doordat de maan draait. Wel bestaan er websites zoals tideschart.com, waar je de tijden tot op de minuut kunt checken. Voer dan Maleisië in en klik vervolgens op Kedah, de regio waarin je opnamelocatie Langkawi vindt, en je hebt je informatie. Moet je het van tevoren alleen wel goed je geheugen in rammen. Of je telefoon meesmokkelen. Dat is aan jou.

Of gewoon geen pannen ingraven. Probleem ook opgelost.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 en getogen in Brabant. Ze heeft een fikse kaasstengelverslaving, zit het allerliefst in de bioscoop en gebruikt voor een volwassene opvallend vaak het woord 'knutselen'. Minstens zo opvallend: de hoeveelheid roze in haar leven.

Meer van deze auteur