Tussen alle oorlog en ellende door: zo houd je hoop voor een betere wereld

Entertainment

Tussen alle oorlog en ellende door: zo houd je hoop voor een betere wereld

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

20 november 2024 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

20 november 2024 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

De oorlog in Oekraïne duurt al duizend dagen, de escalatie van geweld in Gaza heeft meer dan veertienduizend kinderen het leven gekost en Amsterdam stond vorige week op z'n kop. Het voelt alsof de wereld in brand staat, maar zelfs nu zijn er nog lichtpuntjes.

Je weet wel, van die lichtpuntjes die je eraan helpen herinneren dat niet alles verloren is en dat een betere wereld wél mogelijk is. Het enige probleem is dat je er soms zo hard voor moet zoeken, en dus zetten wij er vandaag een paar op een rijtje. Goede moed erin en gáán.

Lees je hoopvol Open in de trein niet weer je telefoon om eindeloos door alle ellende heen te scrollen (je bent al genoeg op de hoogte van wat er allemaal gebeurt), maar pak er een boek bij. En dan met name eentje die je opnieuw doet geloven in een betere wereld, zoals De Meeste Mensen Deugen van Rutger Bregman. Zijn boek Gratis geld voor iedereen is ook een optie, of probeer Feitenkennis van Hans Rosling. Zelf geloven dat het anders kan is stap één.

Cultuurfestival The Spirit of Amsterdam Het allerbelangrijkste wat je in tijden als deze kunt doen? Verbinding opzoeken met anderen. Bel even aan bij je buurvrouw, praat erover met vrienden, sluit je aan bij een organisatie of breng een bezoek aan het The Spirit of Amsterdam. Dit nieuwe, driedaagse festival vindt plaats in kerken, tempels, moskeeën en synagogen, en brengt mensen - en hun verhalen en culturele uitingen - samen. Een avond vol sprekers, zangers, muzikanten, lichtkunst, veel goede hoop en saamhorigheid. Over lichtpuntjes gesproken.

Lees ook: Bekende Amsterdammers spreken zich uit tegen geweld: 'Jodenjacht, moslimhaat en racisme? Niet in mijn stad'

De openingsceremonie, de aftrap van het nieuwe stadsfestival, is op 21 november om 19:30 in de Dominicuskerk. O, ook tof: dit festival geeft extra aandacht aan mensen die meestal een feestje moeten missen, zoals daklozen en mensen met weinig geld. Zij zitten morgenavond op de eerste rij, burgemeester Halsema op de tweede.

Doe het samen Wat er ook gebeurt in de wereld, mensenrechtenorganisaties gaan door tot het bittere einde. Ze lijken hun toekomstdroom voor een betere wereld nooit uit het oog te verliezen. Misschien heb je al eens een geldbedrag overgemaakt naar een organisatie die je aansprak, maar er zijn ook nog andere manieren waarop je je steentje bij kunt dragen. Wat dacht je bijvoorbeeld van vrijwilligerswerk bij Stichting Vluchteling of meedoen met Write-For-Rights-actie van Amnesty op tien december?

Lees ook: Nieuwe wet van de Taliban verbiedt vrouwen om te praten en zingen – en dit is wat jij er tegen kunt doen

In plaats gepanikeerd over de staat van de wereld thuis te blijven, zet je je dromen en verlangens om in acties. Door samen met anderen aan een een betere wereld te werken, krijg je weer hoop. Want reken maar dat het mogelijk is. Zolang we het maar samen doen.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur