(Don't) relight my fire: zo slecht zijn kaarsen voor je gezondheid

Lifestyle

(Don't) relight my fire: zo slecht zijn kaarsen voor je gezondheid

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

14 januari 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

14 januari 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Waxinelichtjes, geurkaarsen, designkaarsen of dinerkaarsen in vrolijke kandelaars. Wat voor kaars je ook aansteekt, het maakt al die koude en donkere dagen een stuk gezelliger. Die gezelligheid willen we niet voor je verpesten, maar hoe schadelijk zijn brandende kaarsen eigenlijk voor je gezondheid? Spoiler: behoorlijk.

We moeten toegeven dat iets in brand zetten niet bepaald gezond klinkt, maar toch blijven we het doen. Valt het inderdaad wel mee, of is het branden van kaarsen schadelijker dan we denken? Lees ook: Bok op met je energieprijzen: 9 lifehacks om je huis beter te verwarmen Geen fijn stofje Bij brandende kaarsen komt fijnstof vrij, zo legt toxicoloog Theo de Kok uit aan NU.nl. Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling die bestaat uit heel kleine deeltjes, die bijvoorbeeld ook vrijkomt bij een sigaret roken, de open haard aansteken of koken op gas. Kaarsen kunnen de luchtkwaliteit in huis dus zeker verslechteren. 'Dat kan vergelijkbaar zijn met tabaksrook in een kroeg als je niet-roker bent. Je zult er niet van de ene op de andere dag van omvallen, maar een levenslange uitstoot kan op het einde van de rit behoorlijk ingrijpen,' volgens De Kok. En wij maar denken dat die vlammen zo gezellig waren. Pas op je kaars Wat voor kaarsen je brandt, maakt volgens De Kok niet zoveel uit. Alle kaarsen stoten namelijk fijnstof uit. Wel kan de manier waarop je een kaars gebruikt verschil maken in de hoeveelheid fijnstof. Zie je een vlam bijvoorbeeld wapperen? Dan staat de kaars waarschijnlijk op een verkeerde plek met veel luchtstroom. De slechte stoffen verplaatsen zich dan sneller door je huis, dus die kaars kun je beter even verplaatsen. Zie je een zwarte walm? Dat is ook geen goed teken, want dan stoot de kaars kankerverwekkende stoffen uit. Die kaars kun je beter in de kliko gooien. Niet álles weggooien Sta je op dit moment op het punt om überhaupt al je kaarsen weg te gooien? Dat snappen we, maar dat is gelukkig niet nodig volgens De Kok. 'Kaarsen stoten fijnstof uit, en dat is slecht voor je longen. Maar zo af en toe een kaarsje branden is niet erg, zolang je maar goed ventileert.' Zin om een sfeervolle kaars aan te steken? Doe dat dan dus in een niet al te kleine ruimte en zet een raampje open, en dan valt het allemaal wel mee. Zijn wij even blij.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 en getogen in Brabant. Ze heeft een fikse kaasstengelverslaving, zit het allerliefst in de bioscoop en gebruikt voor een volwassene opvallend vaak het woord 'knutselen'. Minstens zo opvallend: de hoeveelheid roze in haar leven.

Meer van deze auteur