Eet jij de korst van een stuk kaas op? Dan wil je daar nu mee nokken

Lifestyle

Eet jij de korst van een stuk kaas op? Dan wil je daar nu mee nokken

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

14 februari 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Anne Claire de Breij

Gepubliceerd op

14 februari 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Anne Claire de Breij

Rauwe ui en champignons tijdens het snijden, een lepel beslag of de korst van een stuk kaas. De één stopt het met alle liefde in z'n mond, de ander moet er nog net niet van kokken. Ieder z'n ding natuurlijk, al willen alle kaaskorstliefhebbers daar voortaan misschien twee keer over nadenken. Het blijkt namelijk helemaal niet goed voor je te zijn.

Ons Hollanders bin (en blijven) zunig, dus gek is het niet dat je je gekochte kaas het liefst in z'n geheel wegwerkt. Al helemaal niet sinds de inflatie op kaas is om bang van te worden. Afgelopen december was kaas 28 procent duurder dan het jaar daarvoor. Maar om daar nou je gezondheid voor op het spel te zetten? Dat is dan misschien weer wat overdreven. Lees ook: Wacht even, koken we broccoli nu al ons hele leven verkeerd? Die glimmende buitenste laag van kazen als Beemster of Goudse kaas, die bestaat namelijk niet uit kaas. 'Dat is gewoon plastic,' aldus de kaasboer waar Keuringsdienst van Waarde naar binnen loopt. Met deze plastic laag wordt de kaas beschermd tegen schimmels. Hartstikke handig, maar we hoeven je vast niet uit te leggen dat je dat niet per se in je lichaam wil hebben. Je lichaam verteert het ook niet, dus het komt er min of meer in een stuk weer uit. Het betekent trouwens niet dat je van geen enkele de korst kan eten. Bij buitenlandse kazen als brie of camembert moet je hem volgens kenners juíst mee eten. Ook bij geitenkazen, blauwe schimmelkazen (rochefort of gorgonzola), rode schimmelkazen (époisses of reblochon) en zelfs bij kazen die door de as zijn gerold (morbier bijvoorbeeld) vormt het geen enkel probleem. Zolang je de knaloranje korst van die jong-belegen uit de supermarkt maar vermijdt.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Is verslaafd aan kaasstengels en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur