Lifestyle
Slapen met ventilator: 7 redenen waarom dát eigenlijk heel slecht is
Gepubliceerd op
29 juli 2024 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
29 juli 2024 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
We get it: in deze pokkehitte kom je voor geen meter in slaap. Je huis voelt als een sauna en jij ligt te zweten tussen de lakens, dus dan zet je je grote vriend ventilator maar weer aan. Maar wat blijkt nu: dat moet je helemaal niet doen.
Niet iedereen is blessed met een aircosysteem of goed werkende zonwering. Als je goed wil slapen in de zomer moet je wat. Maar volgens slaapexpert Martin Seeley én volgens Sleep Advisor slaap je juist beter als de ventilator uit staat. Doe je het toch, krijg je last van deze dingen:
Lees ook: Waarom je zelfs tijdens een hittegolf nog onder een deken wil slapen
1. Stijve nek en spierpijn De koude lucht die zacht in je gezicht blaast terwijl jij ligt te pitten zorgt er blijkbaar keihard voor dat jouw spieren gespannen worden en verkrampen. Hierdoor word je wakker met een stijve nek en spierpijn. Dit gebeurt vooral als de ventilator dicht bij je gezicht staat, en je krijgt er nog meer last van als je al naar bed gaat met spierpijn - zoals na een avondje sporten, of na een dag krom zitten achter je bureau.
2. Allergieën en astma worden erger De propellers van jouw heilige ventilator blazen ook alle pollen en stofdeeltjes door de lucht. Heb je dus al last van hooikoorts of stofallergie? Dan word het zo alleen maar erger. Doordat de pollen en stofdeeltjes nu vrijuit door de lucht vliegen, kunnen astmaklachten ook erger worden.
3. Droge huid Heb je net een half uur voor de spiegel gestaan om honderden euro's aan crèmes en serums op je gezicht te smeren, droogt je huid weer uit door je ventilator. Ja, het gebeurt echt. De ventilator droogt de lucht namelijk hartstikke uit.
4. Droge ogen 'Maar je slaapt toch met je ogen dicht?' Nou, dat doet niet iedereen. Veel mensen hebben hun ogen 's nachts namelijk (half) open, en hebben dat zelf helemaal niet door. De droge lucht door je ventilator drogen je ogen flink uit, waardoor jij wakker wordt met geïrriteerde ogen - wat het dragen van lenzen ook nog 'ns moeilijker maakt.
5. Droge holtes en luchtwegen Tsja, het droogt wat uit, die ventilator. Want ook je holtes en luchtwegen krijgen het te verduren. Hallo droge hoest, bloedneuzen en niezen. Door droge holtes maken je neus en je keel extra slijm aan, waardoor jij weer last krijgt van verkoudheid.
Lees ook: Vlieg op, mug: door dit spul (dat wél lekker ruikt) blijven muggen echt uit je buurt
6. Dorst... zo'n... dorst... Word je 's nachts weleens wakker met een dorst alsof je drie dagen door de woestijn hebt gefietst? Dan ken je het gevoel. Je raadt het al: die ventilator droogt je mond uit, waardoor jij uitdroogt en heel veel dorst krijgt. Niet zo nice.
7. Slecht voor het milieu Net als andere aircosystemen is jouw ventilator eigenlijk pokkeslecht voor het milieu, en we willen het immers niet nóg warmer krijgen de aankomende zomers. Als de ventilator de hele nacht staat te blazen gebruikt hij veel stroom - ook niet zo goed voor de portemonnee.
Wat doe je dan wel?! Om alsnog koel in slaap te komen op een zomerse avond, kun je gelukkig nog een paar andere dingen doen. Schaf bijvoorbeeld een koelkussen aan, of leg je kruik voor het slapen gaan even in de vriezer. Houd je gordijnen de hele dag gesloten om warmte buiten te houden, slaap naakt en alleen onder het dekbedovertrek, en drink overdag genoeg water - maar geen alcohol, want dan slaap je juist minder goed.
Kun je nou écht niet slapen zonder je ventilator? Zet hem dan op de allerlaagste stand, en plaats hem zo ver mogelijk bij jouw knappe kop vandaan, schaf een luchtbevochtiger aan om al dat droge gedoe te voorkomen, en haal een stofzuiger door je kamer voor het slapen gaan om stofdeeltjes en pollen te bewerken. Of neem gewoon een ventilator waar een timer op zit, zodat-ie na een uurtje automatisch uit gaat. Net zo makkelijk.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.