Als baby's konden praten: met deze truc leer jij vloeiend babytaal spreken

Oh Baby!

Als baby's konden praten: met deze truc leer jij vloeiend babytaal spreken

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

23 april 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

23 april 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Alle (nieuwe) ouders weten hoe handig het zou zijn als een baby kon vertellen wat 'ie nodig heeft. Dat gevoel van onmacht wanneer je met een huilende baby door de kamer loopt, nadat je álles al hebt geprobeerd, zou daardoor verholpen kunnen worden.

Dat kan blijkbaar gewoon. Baby's maken namelijk geluidjes, en volgens Australische operazangeres Priscilla Dunstan kun je aan deze geluiden horen wat een baby aan z'n ouders probeert duidelijk te maken. Ook aan de bewegingen zou je kunnen zien wat een baby wil. Het idee hierachter is dat baby's een universele taal spreken om hun ouders te vertellen wat ze precies nodig hebben.

Lees ook: Om deze 5 veelvoorkomende redenen wordt je kind vroeg wakker

Lichaamstaal Allereerst die bewegingen, oftewel de lichaamstaal. Tilt je kleine z'n benen op of trekt hij ze naar zijn borst? Dan kan dit betekenen dat hij last heeft van winderigheid of krampen. Een gebalde vuist betekent volgens Dunstan dat je baby honger heeft, en draaien met het hoofd zonder dat je baby huilt zou betekenen dat hij zo in slaap gaat vallen. Als de beweging gepaard gaat met huilen voelt hij zich oncomfortabel of heeft hij ergens pijn.

Allemaal geluiden De tweede manier van babytaal leren begrijpen is door te luisteren naar de geluiden die je koter maakt. Die zijn onderverdeeld in vijf groepen, en hoor je vaak vlak voor een grote huilbui. 'Neh' betekent dat je kind honger heeft. Bij een 'Eh' geluid moet 'ie boeren. Hoor je 'Heh' issie fysiek oncomfortabel. Hij heeft het warm, koud of z'n sok zit niet goed. 'Owh' betekent dat 'ie moe is, en als laatst hebben we nog de 'Eargggh', oftewel de krijs. Dan heeft je kind last van winderigheid of moet 'ie poepen. Nog wat onduidelijk? Kijk dan deze video effe:

Er bestaat een app! Als je nu denkt: wat een gedoe, die geluiden houd ik nooit uit elkaar, dan hebben we goed nieuws. Er bestaat gewoon een app die babytaal voor jou vertaalt. Lang leve de eenentwintigste eeuw! De app heet Babytaal van Enbyin en is via de Google Playstore en de App Store te downloaden. Je neemt het geluid van het kind op en de app vertelt jou precies wat de kleine nodig heeft. Eigenlijk willen we ook zo'n app voor volwassenen die niet kunnen communiceren.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur