Eerst hartig, dan zoet: dit is waarom je dit broodjeaapverhaal niet wil doorgeven aan je kind

Oh Baby!

Eerst hartig, dan zoet: dit is waarom je dit broodjeaapverhaal niet wil doorgeven aan je kind

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

12 juni 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

12 juni 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

'Eerst hartig, dan zoet!' Waarschijnlijk krijg jij bij deze uitspraak intense flashbacks naar vroeger aan de ontbijttafel, waar je ouders het pak hagelslag uit je handen trokken en een broodje kaas of worst voor je neus douwden. En hoewel het best logisch klinkt om eerst wat gezonds te eten voordat je je overgeeft aan een dosis zoetigheid, wil je deze ouderwet misschien toch maar niet doorgeven aan je kind. En wij leggen je uit waarom.

Ayurvedisch dokter Nitika Kohli, afgestudeerd aan de Universiteit van Delhi, plaatste een post op haar Instagram dat je juist zoetwaren wil eten vóór de maaltijd in plaats van erna, met drie redenen als onderbouwing.

Zoet eten, zure afscheidingen Reden één heeft van alles te maken met je spijsvertering. Doordat zoetigheid snel in de smaakpapillen en het speeksel wordt opgenomen, maakt het zo als het ware de weg vrij voor alles wat er nog verwerkt moet worden. Maar omdat je lichaam er wel het langst over doet om zoetwaren te verwerken, kan je deze het best niet als laatst eten. Dan vertraag (of ja, verleng) je je spijsvertering zo erg, dat het gisting of verstopping kan veroorzaken vanwege de zure afscheidingen, aldus de dokter.

Lees ook: Daar ga je al: wist je dat jongensbaby’s meer geluid maken dan meisjesbaby’s?

Je maag en darmen te vriend te houden Nog een vrij overtuigende reden om de regel uit het raam te gooien: het opgeblazen gevoel en de winderigheid als mogelijk gevolg. Kohli geeft aan dat je maaltijd eindigen met suikers hiertoe kan leiden. Want niet alleen zijn je maag en darmen niet zo dol op de fructoses in het suikerwerk, ook heeft dit te maken met je vertraagde spijsvertering waar we het net al over hadden. De jam en de appelstroop verplaatsen naar het begin kan dus fijner zijn voor je kind, maar ook om jouw eigen eetlust te behouden aan de ontbijttafel.

Smakelijk eten De derde reden die Kohli aankaart: de smaakpapillen worden met een zoete aftrap beter op gang gebracht. Of dit een heel overtuigend argument is weten we niet, maar doe ermee wat je wil. 

Lees ook: 6 tips om als borstvoedende moeder de snikhitte te overleven

Maakt het wat uit? Als we het AD mogen geloven is het hartige beleg ook weer niet zó superieur aan het zoete. Ja, het bevat minder suikers en meer voedingsstoffen, maar met die lading zout erop gepleurd staat het toch weer redelijk quitte met het zoete beleg.

Of je het nou toe gaat passen of niet, je bent in ieder geval wat stof tot discussie met je ouders rijker. Je weet wel, om je onverwerkte ontbijttrauma op te lossen.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen