Dus dít vinden mannen het lastigst aan het vaderschap, zeggen onderzoekers

Oh Baby!

Dus dít vinden mannen het lastigst aan het vaderschap, zeggen onderzoekers

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

3 december 2024 om 18:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

3 december 2024 om 18:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Vader worden: het lijkt één groot feest met mini-sokjes en eerste woordjes, maar soms is het ook ploeteren. Vaders blijken niet altijd te zwemmen in het vaderschap, maar eerder te peddelen tegen de stroom in.

Uit Brits onderzoek blijkt dat mannen hun nieuwe rol toch aardig pittig vinden. Waar ze vooral moeite mee hebben? Hier komt het.

Relatietijd? Welk tijd? Een nieuw gezinslid betekent minder tijd voor elkaar en intimiteit. Vaders merken dat hun band met hun partner onder druk komt te staan, wat kan leiden tot spanningen en onzekerheid.

Tussen luiers en loonstrookjes De druk om financieel te voorzien én een betrokken vader te zijn, zorgt voor een spagaat. Traditionele verwachtingen botsen met moderne idealen, waardoor vaders zich afvragen hoe ze beide rollen kunnen combineren zonder zichzelf voorbij te lopen.

Gevoelens van uitsluiting De intense band tussen moeder en kind kan vaders het gevoel geven dat ze aan de zijlijn staan. Dit gevoel van buitensluiting begint soms al tijdens de zwangerschap en kan leiden tot onzekerheid over hun plek binnen het gezin.

Worstelen met traditionele mannelijkheidsidealen De maatschappij verwacht dat mannen sterk en stoïcijns zijn. Deze stereotypen maken het moeilijk voor vaders om hun kwetsbaarheden te tonen of hulp te zoeken, zelfs als ze worstelen met mentale en fysieke uitputting.

Lees ook: Toen Sanders tweeling werd geboren kwam het vadergevoel niet: 'Ik dacht: kunnen deze kinderen weg?'

Onbegrepen Voor vaders is er vaak verrassend weinig praktische info of begeleiding als het om het vaderschap gaat. Hoe ondersteun je je partner met borstvoeding? Wat doe je als er iets misgaat? Veel vaders voelen zich totaal onvoorbereid en worstelen met het idee dat ze hun partner niet optimaal kunnen helpen.

Steun de vaders Door al deze redenen zijn uitputting en zelfs postnatale depressie geen uitzondering. Toch durft maar een enkeling om hulp te vragen, vaak uit angst om als zwak gezien te worden. En vaders die wél een hulplijn willen inschakelen? Die hebben geen idee waar ze moeten beginnen, want gerichte mentale gezondheidszorg voor vaders lijkt simpelweg onvindbaar. De oplossing? Meer mentale ondersteuning en begeleiding voor vaders, zeggen de onderzoekers. Vooral in dat cruciale eerste jaar na de geboorte.

Kortom: tijd om vaders de aandacht te geven die ze verdienen. Want laten we eerlijk zijn: ook papa's kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur