Ik krijg spontaan zin om whisky in plaats van havermelk in mijn koffie te gieten

Column

Ik krijg spontaan zin om whisky in plaats van havermelk in mijn koffie te gieten

Tess Milne
Door

Tess Milne

Gepubliceerd op

1 juli 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

1 juli 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Mick Jagger grijpt de microfoon en schreeuwt: 'Push the fences down! Music should be for everyone!'

Het is de jaren zestig en de Rolling Stones treden op in een park in de hoek van mijn vaders appartement in London. Hij ziet hoe mensen die geen ticket kunnen betalen extatisch het terrein op rennen. Dit was de tijd dat je nog met geld een biertje kon kopen aan de bar. Geen goocheltrucs met muntjes die 3,75 per stuk kosten, waardoor je in beschonken staat moet hoofdrekenen om te kijken hoeveel je die dag hebt uitgegeven. Dit was de tijd van rock 'n roll, hitchhiken naar Marrakesh, anti-establishment op zijn piek. Lees ook: Knappe mannen in bibliotheken, dat zie je toch alleen in romcoms?

Hoe ver mist deze energie in het huidige festivalsysteem? Voor een Lowlandskaartje betaalde je in 2018 nog geen 200 euro, nu betaal je daar 325 euro voor. 'Dat komt doordat de druk vanuit de artiestenprijzen enorm is, maar ook door de recente loonklap en de schaarste aan materialen,' zegt directeur Erik van Eerdenburg daarover. Het heeft als gevolg dat festivals een plek voor de elite worden. Al helemaal als de btw op cultuur straks ook nog verhoogd wordt. Studenten kunnen het amper nog betalen. Ik vind dat we ons daarbij niet moeten neerleggen. Want er is genoeg wat wél kan. Een goed voorbeeld: vorig jaar betaalde je voor het doorverkopen van een Lowlandskaartje 40 euro bovenop de ticketprijs. De directeur heeft daar, na veel kritiek vanuit de journalistiek en politiek, 10 euro van weten te maken. Mijn vraag is dan, als dat mogelijk is, wat is er dan nog meer mogelijk op het gebied van de ticketprijs? En zelfs als 325 euro echt de bodemprijs is, wat kun je nog wel bedenken waardoor jongeren naar muziekfestivals kunnen blijven gaan? Artiest Yungblud was zo klaar met het dure kapitalistische festivalwereldje (800 dollar voor een kaartje voor Coachella), dat hij besloot om zelf een festival te organiseren. Voor 49 pond kun je naar Bludfest gaan. Ook werkt hij samen met Tickets For Good, een organisatie die mensen die geen geld hebben voor een kaartje alsnog de kans geeft erbij te zijn. Best Kept Secret geeft 30 procent korting aan de 'new generation'. Kortom, met een beetje creativiteit kom je ver. Hoe cool zou het zijn als Lowlands zou zeggen: 'Wij willen dat ons festival voor jongeren blijft en weigeren artiesten te boeken die te hoge prijzen vragen.' Als dit je marketing boodschap is, durf ik te wedden dat de nieuwe generatie daar positief op zal reageren, want er is niets natuurlijks aan dat de havermelkelite (waar ik ook toebehoor) de gemiddelde festivalbezoeker is. Lees ook: Het begon allemaal met een niet-biologische brie Het is niet eerlijk. Ik krijg spontaan zin om whisky in plaats van havermelk in mijn koffie te gieten. Proost op de nieuwe generatie, op dat jullie hekken mogen omduwen.

delen
Tess Milne

Tess Milne (36) is presentator en hopt al meer dan tien jaar langs op je beeldbuis. Daarnaast is ze ook nog schrijver en moeder van de jongens Cairo (6) en Skye (4).

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen