Koffie to go ongezond? Met zoveel koffies op een dag zit je in de gevarenzone

Body & Mind

Koffie to go ongezond? Met zoveel koffies op een dag zit je in de gevarenzone

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

10 september 2024 om 15:00

Gepubliceerd op

10 september 2024 om 15:00

Even snel een koffie to go onderweg naar je werk? Vaak is het precies de energieboost die je nodig hebt. Hoewel je je een stuk energieker voelt na het drinken van je koffie, is te veel niet goed voor je -vooral als je je koffie buiten de deur haalt.

Dat koffie to go niet goed is voor je portemonnee is bekend. Maar dat het slechter is voor je gezondheid dan de home made variant, is nieuwe informatie.

Dit is hoeveel cafeïne je mag op één dag Voel jij je opgepept na een lekker kopje koffie? Dat heeft te maken met het stofje cafeïne. De cafeïne in koffie kan ervoor zorgen dat je je beter kunt concentreren, meer motivatie hebt en je minder moe voelt. Klinkt als de perfecte start van de dag.

Voor meer dan de helft van de Nederlanders geldt dan ook dat ze hun dag starten met een lekker bakkie pleur. Jup, koffie werkt stimulerend, maar overdrijf het niet. Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je last krijgen van slapeloosheid, misselijkheid, hoofdpijn, een snelle hartslag, hoge bloeddruk en maagklachten. Inderdaad, die klachten zijn allesbehalve stimulerend.

Volgens het Voedingscentrum kun je maximaal 400 milligram cafeïne innemen zonder hierdoor klachten te krijgen. Koffieleuten is dus oké, maar wel met mate.

Lees ook: IK BESPAAR: waarom je door de financiële trend loud budgeting wél je (be)spaardoelen haalt

Caffeine overload (to go) Maar wist je dat je de maximum hoeveelheid veel sneller aantikt als je jouw koffietjes onderweg haalt? Uit onderzoek blijkt dat koffie to go bij populaire ketens drie keer zoveel cafeïne bevat dan de gemalen koffie die je thuis zelf zet.

De onderzoekers namen koffie van verschillende grote ketens, zoals Starbucks, Costa Coffee en McDonald's, onder de loep. Ze analyseerden monsters van al je favorieten: espresso, cappuccino, latte en americanos. Wat bleek? Vooral in Americanos was het cafeïnegehalte hoog.

Je zelfgebrouwen kopje koffie bevat gemiddeld zo’n 23 mg cafeïne, terwijl er in de americano die je onderweg haalt gemiddeld 140 mg cafeïne zit. Dat betekent dat je al aan je cafeïne limiet kunt zitten na twee tot drie americanos. Piece of cake voor een doorgewinterde koffiedrinker.

Twee vliegen in één klap: bespaar op cafeïne én op geld Let dus op dat je niet te veel koffie buiten de deur drinkt, vooral als een Americano je favoriete bestelling is. Mis je je vertrouwde koffieritueel missen? Troost jezelf dan met de gedachte dat je veel geld bespaart. Heel veel geld. Om een beeld te schetsen: 18- tot 27-jarigen geven gemiddeld 2.262 euro per jaar uit aan koffie buiten de deur. Daar kun je nu iets anders leuks mee doen!

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur