Snotneus op de loopband? Zó weet je of je veilig kunt sporten als je ziek bent

Body & Mind

Snotneus op de loopband? Zó weet je of je veilig kunt sporten als je ziek bent

Noortje Luijk
Door

Noortje Luijk

Gepubliceerd op

25 oktober 2024 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gepubliceerd op

25 oktober 2024 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Toen je vanochtend je bed uit rolde voelde je het meteen: een loopneus, vermoeid lijf en keelpijn. Je bent ziek aan het worden, en zelfs honderd gembershots kunnen dat niet meer tegenhouden. Dat je je niet fit voelt betekent niet dat je niet fit wil blijven. Maar is een bezoekje aan de sportschool nu wel verstandig?

De grote vraag is: kan je work-out doorgaan, of is het beter om met een dekentje op de bank te kruipen? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Hè, handig: deze twee oefeningen zijn een stuk minder stom dan sit-ups en leiden sneller tot 'n sixpack

Nekcheck Net zo cliché als waar: wanneer je je niet lekker voelt, is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Of het verstandig is om te gaan sporten, hangt af van de symptomen die je ervaart. Soms is het lastig in te schatten, maar gelukkig is er een makkelijk trucje om te checken of het oké is om te gaan: de nekcheck.

Dr. Amy Comander, medisch directeur van het Mass General Cancer Center-Waltham, legt uit hoe je deze check bij jezelf kunt doen. 'Als je symptomen boven de nek hebt - zoals een loopneus of keelpijn - en je voelt je verder goed genoeg, is het meestal veilig om te gaan sporten,' vertelt ze aan The New York Times.

Onder de wol Deze methode heet niet voor niets de nekcheck. Als je symptomen hebt onder de nek, zoals spierpijn of een verhoogde hartslag, mogen je sportschoenen weer terug de kast in. Volgens Amy kunnen die klachten namelijk wijzen op een infectie. Heb je deze symptomen en besluit je met je eigenwijze hoofd om toch te sporten? Dan kan dat ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je weer hersteld bent. Als je echt fit wil worden kun je in dit geval beter rust pakken. Ook als je meer dan 38 graden koorts hebt kun je beter thuisblijven en uitzieken. Dekentje, kopje thee, bingewaardige serie en rusten met die hap.

Lees ook: Kom je nu mee: staan achter je bureau blijkt helemaal niet gezond

Weer beter, en nu? Als je beroerde gevoel werd veroorzaakt door een griepje mag je weer trainen als je symptomen weg zijn. Bij iets ernstigers, zoals een longontsteking, kun je beter met de huisarts overleggen wanneer je weer veilig kunt sporten.

Ben je net hersteld van buikgriep of heb je iets verkeerds gegeten? Als je je weer beter voelt, is het verstandig om nog 24 uur te wachten voordat je aan een work-out begint. Als je na braken of diarree eerder gaat sporten kun je namelijk vies uitgedroogd raken, en dan ben je nóg verder van huis - of sportschool.

Lief voor je lijf Yes! Je bent beter en mag jezelf weer in het zweet werken bij pilates, voetbal, klimmen, in de gym of op je favo hardloopparcours. We snappen dat je enthousiast bent, maar toch is het goed om het rustig op te bouwen. Verwacht niet meteen dat je marathons kan lopen of bankdrukken als een doorgewinterde atleet. Het duurt even voordat je weer terug bent op je oude niveau. Gun jezelf de tijd om daar weer te komen, en wees een beetje lief voor je lijf – ook als je je oude records even niet meer haalt.

delen
Noortje Luijk

Noortje (2000) stagiair bij &C, dol op diy-projecten en knutselt haar hele interieur bij elkaar. Als je een creatieve oplossing zoekt, ben je bij haar aan het goede adres. Let op: de rommel en chaos die ze daarbij achterlaat mag je wel zelf opruimen.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur