Body & Mind
Kom je nu mee: staan achter je bureau blijkt helemaal niet gezond
Gepubliceerd op
23 oktober 2024 om 17:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
23 oktober 2024 om 17:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Misschien wel dé grootste kantoortrend: staan achter je bureau. Het zou beter motiveren, je zou er harder door gaan werken en het allerbelangrijkst: we zouden minder snel doodgaan aan hartkwalen en bloedproppen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt al dat staan helemaal niet beter, en kan het zelfs gevaarlijk zijn. Lekker is dat.
Het toetsenbordgeklik van je fanatieke manager klinkt standaard van een meter boven jouw hoofd, en als jij te lang zit zegt zij tegen jou: 'Zal je niet eens even gaan staan?' Kun je vanaf nu ein-de-lijk weer preachen dat iedereen 'gewoon' moet gaan zitten? Nee. Helaas.
Risico na risico De Universiteit van Sydney heeft 80.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk een tijd gevolgd met een apparaat om hun pols, terwijl ze braaf achter hun bureaus stonden. Wat bleek? Het staan verkleint helemaal niet het risico op gezwollen aderen en bloedproppen, en ook niet op een hartinfarct en een hartaanval, zoals wel altijd werd beweerd. Sterker nog: als je langer dan twee uur staat krijg je juist een vergroot risico op trombose en spataderen. Per 30 minuten die je bij die twee uur optelt, vergroot het risico op ziektes van de bloedsomloop met 11 (!) procent.
Lees ook: Nou moe! Deze pyjamabroek kun je gewoon dragen naar kantoor
Wil je dan weer gewoon de hele dag gaan zitten? Nee. Dan heb je weer een groter risico op een verhoogde bloeddruk, diabetes, hartfalen en obesitas. Bovendien gaan je spieren er ook niet zo lekker op, je been- en bilspieren worden zelfs korter doordat ze urenlang niet tot nauwelijks worden gebruikt. Jammer voor de Nederlanders, want wij zijn namelijk Europees kampioen zitten. Aka: 26% zit meer dan 8,5 uur per dag. In de rest van Europa is dat 11%. Oei.
Stap voor stap Wat je dan wél moet doen op kantoor? Je voelt 'm al aankomen: bewegen. 'Mensen die regelmatig lange periodes achter elkaar zitten kunnen het best 'toevallige' momenten van beweging en langere bewegingsactiviteiten combineren om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen,' zegt professor Emmanuel Stamatakis, het hoofd van het onderzoeksteam, tegen The Guardian. Dus ja, ga nou maar wel mee als je collega's hun standaard wandelrondje lopen tijdens de lunchpauze. Zorg bovendien dat je nooit langer dan 30 minuten achter elkaar zit: sta op om naar de wc te lopen, pak wat koffie of water, ga even kletsen met je collega, doe íéts waarvoor je een paar stappen kunt zetten.
Je zou bijna zeggen dat ons lichaam niet is gemaakt om 40 uur per week te werken op een kantoor. Thanks hè, kapitalisme!
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.