Body & Mind
Voel jij je al dagen 'meh'? Je voortdurende dipje heeft een naam
Gepubliceerd op
4 september 2024 om 17:00
Bron / Fotografie
tekst Noortje Luijk bron Pixabay
Gepubliceerd op
4 september 2024 om 17:00
Bron / Fotografie
tekst Noortje Luijk bron Pixabay
Iedereen heeft weleens een dipje, maar als je dipje inmiddels zo lang aanhoudt dat het een dikke vette dip is geworden, is er misschien meer aan de hand. Een troost: je bent niet de enige met dit 'meh'-gevoel. Dit sombere en lege gevoel heeft zelfs een naam.
Lijkt het voor jou al eeuwen geleden dat je dip een dipje was? Als je meer dan twee jaar last hebt van somberheid en ook concentratieproblemen, onzekerheid of slaapproblemen je bekend in de oren klinken, zou het kunnen dat je last hebt van persistent depressive disorder (PDD).
Wat is persistent depressive disorder? Persistent depressive disorder? Jup, een hele mond vol. Geen zorgen, we leggen het uit. PDD is een verzamelnaam voor verschillende vormen van depressieve klachten die ten minste twee jaar lang aanwezig zijn, zonder dat ze langer dan twee maanden verdwijnen.
Voordat deze verzamelnaam in het leven werd geroepen, werden deze klachten ingedeeld in de vormen chronische depressie en dysthymie. De ernst van de klachten verschilt per vorm, maar omdat de risicofactoren op elkaar lijken, vallen deze vormen nu beide onder de noemer PDD.
Een beetje heel erg meh Bij een ernstige vorm van PDD kun je na een nacht van slapeloosheid je bed niet uitkomen, is je concentratie ver te zoeken en krijg je geen hap meer door je keel, zelfs je favoriete snacks niet. Inderdaad, in dit geval zijn nacho's lekkerder zonder dip. Letterlijk.
Maar het kan ook zo zijn dat je je 'gewoon meh; voelt. Ja, je kunt je bed uitkomen, maar vervolgens voel je je steeds somber, vlak en leeg. Hoe dat komt? Dat weet je eigenlijk niet. Je voelt je altijd zo en bent eraan gewend geraakt. Misschien denk je zelfs dat je gewoon zo bent. Deze vorm van PDD werd vroeger dysthymie genoemd.
Over het algemeen zorgt dysthymie er niet voor dat je helemaal niks meer kunt. Je kunt meestal opbrengen om te doen wat je moet doen. Maar stel je voor dat je je bij alles wat je doet somber voelt. Precies, dat maakt het leven er niet bepaald leuker op.
PDD? Ik doe niet meer mee Als je je herkent in deze vorm van somberheid, is het goed om hulp te zoeken. De behandeling van PDD bestaat uit een combinatie van therapie en antidepressiva. Een quick fix is er helaas nog niet, maar behandeling helpt de klachten te verlichten en kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal klachtenvrij bent. Keep in mind: je bent niet alleen!
delen
Redactie
@andcgramHet komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat uit alleen maar vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.