Wij zijn benieuwd: waarom heet de missionarispositie eigenlijk zo?

Body & Mind

Wij zijn benieuwd: waarom heet de missionarispositie eigenlijk zo?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

27 november 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

27 november 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Er zijn verschillende dingen die we ons afvragen in het leven. Zou reïncarnatie echt zijn, kunnen vissen liefde voelen en waarom het standje missionaris eigenlijk zo?

Op die laatste vraag geven we je vandaag antwoord. Wat een dag.

Van god los Er gaat een versie van een verhaal rond dat te maken heeft met missionarissen, mensen die rondtrekken om anderen te bekeren naar hun religie, in dit geval het christendom. Toen de missionarissen in de 16e en 17e eeuw de wereld rond reisden, kwamen ze tot hun grote schik achter aan wat voor wilde seks en gekke standjes iedereen deed. De missionarissen moedigden de heidense stammen daarom aan om seks te hebben zoals religieuze christenen dat deden: de man boven op de vrouw, de gezichten naar elkaar toe. En de rest is geschiedenis.

Missionarishouding Of nou ja, dat is wat we lang hebben gedacht. Maar taalkundigen en historici hebben nooit bewijs gevonden voor dit verhaal. De eerste keer dat we in een geschreven bron lezen over de 'missionarishouding' is pas veel later, in 1948. De Amerikaanse seksuoloog Alfred Kinsley benoemt het in zijn boek over de menselijke seksualiteit. Hij schrijft dat stamleden uit Papoea-Nieuw-Guinea de seksualiteit van Europeanen belachelijk maken 'tot groot vermaak van de stamleden, die naar de positie verwijzen als 'missionarishouding''. Lees ook: Laat je horen: 3 redenen waarom kreunen tijdens de seks goed is

Maar goed, dan zijn we er nog niet, want we weten inmiddels dat Kinsley een fout maakte in zijn boek. Hij citeerde namelijk de antropoloog Bronislaw Malinowski uit de jaren twintig, maar onderzoekers zeggen nu dat Kinsley hem verkeerd begrepen had. De stamleden hadden het namelijk niet over een 'missionarishouding', maar over 'missionarismode', wat een verwijzing is naar handen vasthouden en de publieke intimiteit die ze bij de Europeanen zagen.

Conclusie Kleine tegenvaller, maar er is dus geen klinkklaar antwoord op de vraag waarom de missionarispositie heet zoals-ie heet. Wel weten we pas sinds 2001 dat Kinsley's verhaal niet klopte, dus wie weet waar onderzoekers nog achter gaan komen. Bedenken we tot die tijd wel zelf een spannender verhaal.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur